Fortsatt blytung vänster-liberal dominans i SR:s Godmorgon världens panel

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 4 okt 2020 2020-10-04
E-post

SVERIGE Socialistiska och liberala debattörer fortsätter att dominera i SR-programmet ”Godmorgon världens” panel. De senaste 30 veckorna har 82 procent av paneldeltagarna har varit från socialistiska, socialdemokratiska eller liberala redaktioner. Den här gången är Göran Greider dock bara näst mest inbjuden – flitigaste gästerna är tre andra vänsterskribenter.

Tycker du att det behövs ett alternativ till SVT och Sveriges Radio? Bli prenumerant på Nyheter Idag.

I september 2019 gjorde Nyheter Idag en kartläggning under 30 veckor av panelen i Sveriges Radios söndagsprogram Godmorgon världens panel – tre deltagare i varje avsnitt – som visade på en kraftig överrepresentation av röster från socialistiska, socialdemokratiska och liberala ledarredaktioner. Små redaktioner till vänster som exempelvis socialistiska Flamman var flitigt representerade medan röster från konservativt håll hördes mer sällan.

Läs mer: Kartläggning: Tung vänsterdominans i SR:s ”Godmorgon, världen!”-panel – Greider mest inbjuden

Sveriges Radio uppger att man är ”opartiskt”. Man menar också att man inte tar ställning ”utan strävar efter att ge publiken en bred, mångsidig och nyanserad bild samtidigt som vi värnar det demokratiska samhällets grundtanke och alla människors lika värde”.

Man betonar: ”Opartiskheten är grunden för vår trovärdighet. Att vi är opartiska betyder att vi inte tar ställning utan att vi låter olika åsikter komma fram. Varje ämne ska behandlas så allsidigt som möjligt. Efter att ha tagit del av vårt utbud ska publiken vara så välinformerad att den själv kan ta ställning i olika frågor.”

Trots SR:s löfte om sträva efter att ge publiken en ”bred, mångsidig och nyanserad bild” visar Nyheter Idags nya kartläggning att det är lite som har förändrats. Nyheter Idag har granskat 30 program mellan 15 mars och 4 oktober. Förra året var 73 av de 90 deltagarna från antingen vänster eller liberalt håll. I år är den siffran 74 av 90 – 82 procent.

Bli prenumerant läs om:

• Ledarskribenterna som har varit med mest

• Så många gånger hördes röster från liberalkonservativt eller obunden moderat håll

• SD-märkta röster få

• Se hela listan över alla paneler

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag