Fortsatt borgerligt styre i Norge

Erna Solberg. Foto: Emil Weatherhead Breistein
Erna Solberg. Foto: Emil Weatherhead Breistein
  • Tisdag 12 sep 2017 2017-09-12
E-post 630

NORGE Det blir fortsatt borgerligt styre i vårt grannland Norge efter gårdagens stortingsval. Det rapporterar Aftenposten.

De fyra borgerliga partierna Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti och Venstre får när mer än 95 procent av rösterna räknats tillsammans 89 av stortingets 169 platser. Därmed har de minst de 85 platser som krävs för att säkra majoriteten av mandaten. Högerledaren Erna Solberg sitter alltså kvar som statsminister.

Samtidigt backar alla fyra partierna vilket kommer ge en besvärligare regeringsbildning. Fram till nu har H och KrF ensamma kunnat regera landet med stöd antingen från KrF eller V i parlamentet. Regeringen har kunnat välja vilket parti man vill söka stöd ifrån för att samla en majoritet för sina förslag.

Det kommer man inte kunna göra den kommande mandatperioden. Och nu meddelar åtminstone KrF att de inte tänker nöja sig med att vara stödparti efter valet utan att de vill vara med och regera landet.

– Vi vill ha en mitten-högerregering, så får vi se vad som händer. Om det inte blir en sådan regering så går vi i opposition. Men vi blir inte ett stödparti till en blåblå regering, säger KrF-ledaren Knut Arild Hareide.

Något sådant ultimatum vill däremot inte Venstre-ledaren Trine Skei Grande ställa i nuläget.

Valets stora förlorare är de norska socialdemokraterna. Arbeiderpartiet backar i samtliga län och har när 95,1 procent av rösterna räknats tappat 3,4 procent av sina väljare.

Den stora vinnaren heter Senterpartiet som nästan dubblerar antalet röster. Partiet landar på över tio procent.

Två andra vinnare i valet heter Miljøpartiet De Grønne och Rødt. Inget av partiet klarar fyra procentspärren, men tar trots det plats i stortinget med ett mandat vardera på grund av ett relativt starkt valresultat i huvudstaden Oslo.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag