Fortsatt kräftgång för regeringen i SVT/Novus – stabilt övertag för rödgröna

Foto: Nyheter Idag / Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Onsdag 4 jan 2023 2023-01-04
E-post 203

Den rödgröna oppositionen är fortsatt före Tidöpartierna i opinionen och behåller ett stort ett övertag i den senaste mätningen från SVT/Novus. För regeringen innebär även denna mätning dyster läsning.

– Problemet för statsminister Ulf Kristersson (M) är att man gick till val på att få ner brottsligheten, sänka elpriserna och få ner bränslepriserna. Där kan väljarna konstatera att det inte hänt särskilt mycket sedan valet, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutsson.

Samtidigt ser det fortsatt ljust för S som kammar hem 34,7 procent av väljarstödet i mätningen; en ökning med 0,5 procentenheter från tidigare mätning.

Läs även: Sossesuccé i SVT/Novus – SD tappar

Bland de rödgröna partierna är det enbart C – som just nu håller på att välja en ny partiledare efter Annie Lööf – som backar med 0,7 procentenheter.

Skillnaderna är emellertid inte stora jämfört med föregående mätning och ingen av förändringarna är statistiskt säkerställd.

– Det är ju rätt vanligt vid den här tiden på året. Politik är inte i medborgarnas huvudfokus under julledigheten, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

SVT/Novus partisympatiundersökning i januari

Skillnad från förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 34,7 (+0,5)

Moderaterna 19,6 (-0,1)

Sverigedemokraterna 18,4 (-0,5)

Vänsterpartiet 7,9 (+0,4)

Centerpartiet 5,4 (-0,7)

Kristdemokraterna 4,3 (-0,2)

Miljöpartiet 4,3 (-0,3)

Liberalerna 3,8 (+0,2)

Övriga partier 1,6 (+0,1)

Läs även: Rödgrön ledning när S tok-ökar i Sentio – M tappar stort

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag