Förundersökningen mot Peter Springare läggs ner

Peter Springare. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 17 feb 2017 2017-02-17
E-post 1938

SVERIGE Polismannen Peter Springares Facebookstatus som anmäldes till åklagare utgör inget brott. Det meddelar särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande på fredagen. Därmed läggs också förundersökningen ner.

Det var i början av februari som som Örebropolisens brottsutredare Peter Springare publicerade ett Facebookinlägg som fick mycket stor spridning i sociala medier. I inlägget berättade Springare om sin vardag som polis och att det råder en stor överrepresentation av kriminella invandrare. Inlägget kom att anmälas till åklagare och flera medier rapporterade senare att Springare var misstänkt för hets mot folkgrupp.

Men Nyheter Idag kunde avslöja att påståendet om att Springare var misstänkt för brott var falskt. Och under fredagen meddelar särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande att förundersökningen läggs ner.

”Här har en polisman på sin fritid gjort ett inlägg på sin privata Facebooksida, som är öppen för allmänheten. Inlägget har fått stor spridning. Hans inlägg utgör inte en sådan missaktning som avses i brottet hets mot folkgrupp”, skriver chefsåklagare Maria Sterup i beslutet.

PLUS: Se Peter Springare tala ut om stödet, kritiken och framtiden – Allt framför kameran

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag