Förvägrades ambulans – Dog i taxi på väg till akuten: ”Rätt beslut”

Genrebild. Bilden är taget vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 16 okt 2017 2017-10-16
E-post 2189

VÄSTMANLAND Mannen nekades ambulans, trots att han ringde efter hjälp flera gånger. Han fick till slut tag i en taxi som började köra honom till akuten, men på vägen dit slutar mannen andas, varpå han avlider. Ansvarig chef på larmcentralen anser att det var rätt beslut att neka mannen ambulans och att hans död ska betraktas som en ”mycket liten” konsekvens.

Sjukvården i Västmanland har sedan en tid tillbaka upprättat en ny larmcentral, som enligt egna utsagor ska vara mycket bättre än den förra. Trots det så har flera svårt sjuka medborgare nekats ambulans.

Ett exempel på det är en man som flertalet gånger, den 17 mars, larmade larmcentralen i hopp om att få ambulans. Mannen bodde i Salatrakten och behövde ta sig till akuten i Västerås. Det uppger Sveriges Radio P4 Västmanland.

Larmcentralen ville inte skicka någon ambulans till den vädjande mannen.

Det slutar med att han i desperation beställer en taxi. Taxichauffören har senare kunnat vittna om hur mannen under taxifärden plötsligt slutar andas. Då ringer de larmcentralen som denna gång går med på att skicka en ambulans.

Under tiden försöker taxichauffören rädda livet på mannen. Han drar ut honom ur bilen och börjar utföra hjärt- och lungräddning.

När ambulans kommer fram till platsen ligger mannen död vid vägrenen utanför taxin.

Nu ger chefsläkaren Erland Östberg sitt utlåtande till P4 Västmanland angående händelsen. Enligt Östberg var larmcentralens bedömning, att neka mannen ambulans, rätt beslut.

Han säger sig dock ha förståelse för de som tycker att larmcentralen skulle skickat hjälp.

– Men det är viktigt att förstå att det kan uppstå medicinska situationer eller förändringar i ett sjukdomsförlopp som kommer flera timmar senare än den initiala bedömningen, säger Erland Östberg till P4 Västmanland.

Händelsen är inte rapporterad. I den interna utredningen har Östberg, i egenskap av ansvarig chef, skrivit att konsekvensen av det som skett ska betraktas som ”mycket liten”, det är det minst allvarliga alternativet i formuläret.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag