Fotbolls VM 2022 kommer att spelas under vintern

Doha Port Stadium är en av de föreslagna arenor som kan byggas inför VM 2022. Foto: Wikipedia
  • Måndag 23 mar 2015 2015-03-23
E-post 26

QATAR Har du länge velat fly vinterrusket och kombinera julfirandet med toppkvalitativ fotboll? Nu är beslutet taget att ökenlandet Qatar för första gången i historien kommer att stå som värd för ett fotbolls-VM under vintern.

FIFA:s verkställande utskott har beslutat att VM-finalen i fotboll kommer att hållas den 18 december. Beslutet bekräftades under torsdagen.

Finalen kommer att äga rum en vecka innan jul den 18:e december. Dagen, som ligger på en söndag, är också Qatars nationaldag som hyllar datumet för landets självständighet.

Turneringen ska spelas under vintern för att undvika den hårda värmen i juni och juli. Temperaturer uppemot 40 till 50 grader under sommarmånaderna är inte ovanligt. Något som kan bli skadligt för både spelare och tillresta supportrar.

Turneringen förkortas

Det kommer även att bli en förkortad turnering. Totalt kommer turneringen spänna över 28 dagar i stället för de vanliga 32.

– I princip försöker vi genomföra turneringen på 28 dagar. Härnäst blir det viktigt att börja passa in turneringen i den internationella matchkalendern, säger FIFA:s informatör.

UEFA har drivit på för att hålla finalen så sent som 23:e december. Det alternativet drog till sig motstånd från FIFA-medlemmar som fruktade att det skulle orsaka problem för fans och spelare att komma hem i tid till jul, samt påverka diverse klubblags högtidsfirande.

Möter kritik från Europa

Beslutet kommer att gå emot önskningar ifrån de flesta europeiska ligor, inklusive Premier League, som avvisade tanken på att en vinterturnering skulle vara genomförbart.

De europeiska toppklubbarna hade hellre velat flytta turneringen till maj i stället för normala juni/juli men FIFA tyckte senhösten var mer passande.

– Fotbolls-VM 2022 beviljas Qatar som en sommarturnering. Utsikterna för ett vinter-VM är varken genomförbart eller önskvärt för europeisk inrikesfotboll, har Premier League förklarat i ett uttalande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag