Fotbollsdomare hotas med avstängning – vägrar skaka hand med kvinnor

Personerna på bilden har inget med artikeln att göra - Foto: Randy Robertson
  • Måndag 31 mar 2014 2014-03-31
E-post 0

DISKRIMINERING Vid en match i samband med en ungdomsturnering i början av mars gick en kvinnlig lagledare, Hulya Gurac Simenli, från fotbollsklubben Assyriska, fram till domaren, som hon alltid gjorde tillsammans med grabbarna, för att tacka och skaka hand.

Men när det blev hennes tur backade domaren, lade handen på bröstet och berättade att han på grund av sin religion inte kunde ta henne i hand. Hon blev först paff, sedan kände hon sig förnedrad och kränkt som kvinna. Domaren ifråga är från Turkiet och följer koranens påbud som förbjuder honom att vidröra kvinnor utanför den nära familjen.

-I mina fem år som ledare har jag aldrig varit med om något liknande, säger Hulya.

Hon gick fram till turneringsansvarige och berättade att hon inte tänkte spela en enda match till så länge den domaren var kvar och dömde. Turneringsansvarige var också förvånad, men efter matchen pratade han med domaren och meddelade honom att det var färdigdömt för hans del i den här turneringen.

Men Hulya tänkte inte släppa saken. Hon skrev till Stockholms Fotbollförbund och krävde att något gjordes. Och klubben står bakom henne.

-Man kan tro vad man vill och ha olika religiösa tabun, men då kan man inte vara domare, säger Ninous Toma, ungdomsansvarig hos Assyriska. Han fortsätter:

-Vi vill få kvinnor att bli ledare och spelare, hur ser det då ut om domaren inte vill skaka hand med dem?

Hos Stockholms fotbollsförbund gick ärendet hela vägen upp i styrelsen. I styrelsen, som leds av riksdagsledamoten Ylva Johansson (S) beslutades att domaren skulle fråntas sina planerade uppdrag, och om han inte ändrade sitt beteende skulle han stängas av.

När Nyheter Idag berättar om detta för Hulya blir hon överraskad, för ingen från Stockholms Fotbollförbund har hört av sig till henne, eller ens svarat på hennes första mejl. Men hon känner sig nöjd med resultatet.

-Det är väl så det ska vara, konstaterar hon lakoniskt och tillägger:

-Vi är i Sverige, inte i Saudiarabien.

Hos Stockholms Fotbollförbund pratar vi med ordföranden Ylva Johansson. Hon berättar att hon inte känner till något tidigare liknande fall inom svensk idrott, men att det var lätt att fatta ett beslut.

-Det var en enig styrelse, säger hon, och berättar vidare om det värdegrundsdokument som antogs i början av mars.

-Som företrädare för förbundet ska man föregå med gott exempel, och där ingår att kunna ta kvinnliga lagledare i hand.

Den omdebatterade domaren dömer även i Korpen Stockholm, så Nyheter Idag kontaktar Henrik Teljfors, ansvarig för fotbollen. Han säger sig inte känna till att någon skulle vägrat att ta kvinnor i hand.

-Vi skulle inte tycka att det är acceptabelt, säger han.

Nyheter Idag frågar om det kommer att vidtas några åtgärder nu när han har fått reda på vad som skett hos Stockholms Fotbollförbund.

-Självklart, det här får vi reda upp.

Den avstängningshotade domaren förklarar att han i sin tur känner sig kränkt och illa behandlad av Stockholms Fotbollförbund. Mycket mer vill han inte delge oss innan han hunnit fundera mer över saken, då han säger sig inte vilja förvärra relationen mellan honom och förbundet. Vi avtalar om en senare intervju, men några timmar därpå meddelar han via sms att den är avblåst.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag