Fotbollslandslaget tar ställning mot Iran

Sveriges landslag i fotboll. Bilden är ett fotomontage / Wikipedia
  • Tisdag 31 mar 2015 2015-03-31
E-post 10

SVERIGE På tisdagskvällen kommer svenska herrlandslaget i fotboll att möta Iran i en vänskapsmatch på Friends Arena norr om Stockholm. Inför matchen har snacket i mångt och mycket handlat om mänskliga rättigheter i Iran och vad som egentligen fått Sverige att bjuda in fotbollslaget från Mellanöstern

Ikväll spelar Sverige en träningslandskamp mot Iran. Ett land som ofta kritiseras för sin ideologiska avvikelse gällande mänskliga rättigheter.

Förbundskapten Erik Hamrén ville till en början inte prata om sin syn på det laddade politiska läget som omringar matchen, medan flera av hans spelare berättat om sina tankar kring kvällens motstånd. Samtidigt vägrar förbundet avslöja vad Iran betalat Sverige.

Under lördagen var Erik Hamrén fåordig när frågor ställdes kring Irans bristande jämställdhet inom fotbollen. Tränaren har därefter mötts av kritik för sin ovilja att ta ställning.

– Vi har den uppdelningen att styrelsen tar det som handlar om politik och jag koncentrerar mig på fotbollen, sade Hamrén till Fotbollskanalen.

När spelarna samlas väljer de dock att visa en annan attityd och är mer öppna med sina åsikter om den rådande situationen i landet.

– Det är något som vi och jag tar avstånd ifrån. Så ska det inte vara, liksom. Det tar jag avstånd ifrån. Jag personligen tycker inte att det är rätt och jag försöker få ut det. Jag har inte all information, men det här med att man kränker kvinnor på det sättet, att man inte riktigt får säga vad man vill om regimen, berättar Isaac Kiese Thelin.

När Fotbollskanalen frågar honom om han tycker att det är viktigt att ta avstånd, förklarar han att det blir det när unga människor tittar på och lyssnar.

– För mig är det en annan värld. Jag är van vid att alla har lika rättigheter, kvinnor, ras, allt vad det är. Det känns konstigt, fortsätter anfallsspelaren.

Försvararen Andreas Granqvist står inte heller tillbaka gällande Irans förtryck av kvinnor.

– Klart vi måste stå upp mot det och säga vad vi tycker. Det är 2015 och att kvinnor inte får gå på fotboll och är förtryckta på det sättet är otroligt tråkigt. Det är klart att vi måste stå upp för det.

När måndagens presskonferens gick av stapeln hade förbundskaptenen Erik Hamrén emellertid bytt ton.

– Börjar med dey jag sagt ett par gånger tidigare men säger det nu en gång för alla. Jag är emot all förtryck, all utnyttjande och allt våld, oavsett om det är barn, kvinnor eller män. Oavsett om det är i Iran, Sverige eller något annat land. De tycker jag att jag varit tydlig med tidigare också.

SvFF vägrar uppge vad Iran betalat Sverige.

Iran har svårt att få till träningslandskamper mot andra nationer på grund av det politiskt laddade läget. Landet, som spelade VM i Brasilien 2014, var de som tog initiativet att spela matchen. Svenska Fotbollförbundet, som bara 2013–2014 gick 105 miljoner back, vägrar avslöja hur mycket Iran betalade för att få till en match mot Sverige i Stockholm.

– Vi har en överenskommelse som vi är nöjda med, säger förbundets fotbollschef Lasse Richt till Fotbollskanalen.

Sverige möter Iran på Friends Arena i Solna klockan 19:30 under tisdagkvällen. Matchen sänds på TV4.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag