Fotografiska backar efter fotoutmaning mot SD: Då kuppar SD utställningen

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 21 aug 2018 2018-08-21
E-post 1704

STOCKHOLM Alla riksdagspartier fick lov att ställa ut bilder på Fotografiska museet över deras vision för ett framtida Sverige. Alla förutom Sverigedemokraterna, som nekades att visa ett fotografi på konstnären Lars Vilks rondellhund. Då kuppade SD och Vilks utställningen på plats genom att Vilks håller upp sin omtalade rondellhund framför de svarta ytorna där SD-bilderna skulle hänga.

Samtliga riksdagspartier blev inbjudna att skicka in fem fotografier till Fotografiska museet. Syftet är att ge partierna möjlighet att med bilder visa sina visioner för det framtida Sverige. Ett parti som valde en annorlunda bild är Sverigedemokraterna.

Nyheter Idag har talat med partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein.

— Då tänkte vi på vad vi vill ha för Sverige. Det gavs inga andra riktlinjer eller något sådant.

— Då tänkte vi att Lars Vilks rondellhund får aldrig ställas ut i Sverige, på grund av hot och våld. Det vore intressant om den här tavlan kan hänga på galleri. Du behöver inte tycka om den, men den ska kunna hänga där utan att man blir dödad. Det är vår vision, det är vårt Sverige vi ska skapa.

Fotografiska satte stopp för SD-bilderna

Men där tog det stopp från Fotografiska. När de andra partiernas bilder ställs uti galleriet gapar Sverigedemokraternas ytor tomma. Wallerstein är frågande till beslutet.

— De har hävdat att vi inte har följt riktlinjerna, trots att det inte getts några riktlinjer mer än att det ska vara fem fotografier.

Enligt Wallerstein har han frågat Fotografiska vilka riktlinjer han skulle ha brutit emot, men inte fått något svar. Han jämför den uppkomna situationen med ”Kafka”.

”Därför utmanar vi dig och Sverigedemokraterna”

Nyheter Idag har tagit del av den inbjudan från Fotografiska som skickats till partiledaren Jimmie Åkesson.

”En bild säger mer än 1000 ord. Men politik handlar om att göra, inte bara prata. Därför utmanar vi dig och Sverigedemokraterna att bidra med fem fotografier som visar vad er politik går ut på och vilka frågor som är viktigast för er i Valket 2018”, inleder Per Broman, VD för Fotografiska, inbjudan till partiledaren.

I brevet anges endast tekniska specifikationer som krav för att vara med i utställningen.

Kuppen: Vilks ställde sig framför tomma ytorna med Rondellhunden

Att Fotografiska valde att backa från sin egen utmaning hindrar emellertid varken Sverigedemokraterna eller konstnären Lars Vilks från att göra sin poäng extra tydlig. Under tisdagen, när Fotografiska öppnade utställningen, närvarade Vilks med en tavla av sin teckning.

Bilder visar hur Vilks håller tavlan framför de tomma ytorna på Fotografiska där SD förvägrades att få rondellhunden upphängd. Nyheter Idag bevakade invigningen på plats.

— Det såg ut som att VD Per Broman blev tröstad av kommunikationschefen och en till. De såg missnöjda ut, säger fotografen Christoffer Othén som närvarar på utsällningen.

Nyheter Idag söker Fotografiska för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag