Framtidens rymddräkt är här

Det är dags att kolonisera rymden. - Foto: NASA
  • Fredag 2 maj 2014 2014-05-02
E-post 0

TEKNIK I dagarna presenterade NASA det vinnande förslaget i en omröstning för allmänheten om hur nästa generation av rymddräkter skall se ut. Med den nya prototypen är siktet inställt på Mars.

Den nya rymddräkten, som bär namnet Z-2, är en vidareutveckling av Z-1 som presenterades 2012. Båda dessa modeller skiljer sig på flera punkter från de dräkter som NASA använder idag. Astronauterna har bättre rörelseförmåga än tidigare, och istället för att bestå av en överdel och en underdel som träs på, är de nya modellerna i ett stycke. Man klättrar in i dem genom en lucka i ryggen, som kan dockas till en landningsfarkost eller ett rymdfordon. På så sätt behövs ingen luftsluss, och astronauterna behöver inte bekymra sig om risken att dra in damm och sand från Marsytan.

Delarna till rymddräkten framställs med en 3d-skrivare, vilket kombinerat med laserskanning gör att man kan skräddarsy dräkter för olika stora rymdfarare och ändå veta att alla delarna passar perfekt ihop.

Nu väntar omfattande testning av dräkten i vakuumkammare och under vatten, och flera modifikationer återstår innan det är en färdig, användbar rymddräkt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag