Fransk borgmästare: Min familj attackerades

Upplopp i Planoise, Besançon. Bild: Toufik-de-Planoise/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 2 jul 2023 2023-07-02
E-post

Upploppen i Frankrike fortsätter för femte natten i raden. Under natten mellan lördag och söndag har 719 personer gripits i Frankrike, rapporterar France 24.

Vincent Jeanbrun, borgmästare i stadsdelen L’Haÿ-les-Roses i södra Paris, uppger att hans hem attackerats och att hans familj utsatts för ”mordförsök”.

Enligt Jeanbrun ska en bil ha körts in i hans hem, som även utsattes för ett brandattentat. Jeanbruns hustru och ett av hans barn ska ha skadats.

Jeanbrun var inte hemma under attacken, men hans fru och barn ska ha flytt hemmet medan de angreps med fyrverkerier. Hustrun har fått sjukhusvård, och åklagare i Créteil har inlett en utredning om attacken mot borgmästarens hem, rapporterar BFMTV.

Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin skriver emellertid i ett inlägg på Twitter på söndag morgon att nattens upplopp varit lugnare än tidigare nätter.

45 000 poliser och säkerhetsstyrkor har satts in mot upploppen under natten, främst i Paris men också i Lyon, Grenoble, Marseilles, Lille och Nice.

Enligt justitieminister Eric Dupond-Moretti är 30 procent av de som gripits omyndiga. Enligt inrikesminister Gerald Darmanin är genomsnittsåldern för de som gripits 17 år.

Den iranska regimen uppmanar fransk polis att visa återhållsamhet och undvika våld.

”Vi rekommenderar den franska regeringen och polisen att lyssna på demonstranternas krav medan de visar återhållsamhet och undviker våld” skriver Nasser Kanani, talesman för det iranska utrikesministeriet, i ett inlägg på Twitter.

Läs även: Här jämför Polens premiärminister kravallernas Frankrike med Polen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag