Fransk demonstrant fick handen bortsprängd av granat

Bild: Patrice Calatayu/Flickr
  • Måndag 11 feb 2019 2019-02-11
E-post

PARIS Ännu en demonstrant har skadats allvarligt under demonstrationerna mot Macron. Mannen ska enligt uppgifter fått handen bortsprängd av en chockgranat. Samtidigt leder Gula Västarnas protester till en diplomatisk kris mellan Frankrike och Italien efter att Italiens vice premiärminister bjudit in de franska demonstranterna till samarbete inför EU-valet.

En fransk demonstrant fick handen bortsprängd av en granat under lördagens demonstrationer, rapporterar Sunday Express.

Enligt vittnen avfyrades granaten, en chockgranat av typen GLI-F4, av fransk polis för att skingra demonstranter som försökte ta sig fram till den franska nationalförsamlingen.

Mannen var på platsen som fotograf men tillhörde Gula Västarna som demonstrerar mot Macron. Fransk polis bekräftar att mannen tagits till sjukhus.

Lördagens demonstrationer var de trettonde i rad sedan Gula Västarna började demonstrera i november. Under lördagen genomfördes demonstrationer i bland annat Paris, Montpellier, Lille, Nantes, Rennes, Brest, Caen och Lorient.

Läs även: ”Våra politiker tar order ovanifrån, de är politiker av FN:s eller värdegrundens nåde”

Gula Västarna har slutat uppge för myndigheterna om var de ska samlas i Paris på grund av det polisvåld demonstranter utsatts för, enligt Sunday Express.

Den 26 januari förlorade Jerome Rodrigues, en framträdande Gula Västarna-aktivist, ena ögat efter att ha träffats av en projektil i samband med sammandrabbningar mellan demonstranter och polis på Place de la Bastille, rapporterarde CNN.

Enligt Rodrigues blev han träffad av en så kallad ”flash ball”, avfyrad av polis. Samma slags projektil träffade demonstranten Olivier Beziade i huvudet den 12 januari och ledde till koma och hjärnskador.

Läs mer: Fransk demonstrant i koma – sköts i huvudet av polis

Tidigare i veckan har Gula Västarna orsakat diplomatisk kris mellan Frankrike och Italien, efter att Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio gått ut med sitt stöd till rörelsen.

Di Maio leder den så kallade Femstjärnerörelsen som regerar Italien i koalition med Lega Nord, och har bjudit in Gula Västarna till samarbete inför valet till EU-parlamentet, enligt YLE.

Frankrike har kallat hem sin ambassadör i Rom för konsultationer, och det Franska utrikesministeriet skriver i ett uttalande att det italienska agerandet ”saknar motstycke” sedan andra världskriget.

”De senaste uttrycken för inblandning utgör en ytterligare och oacceptabel provokation. De bryter mot den respekt som borde visas för en allierad och vänskaplig nation och de val som görs i det landet” skriver man bland annat.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag