Fransk islamofobanklagad författare bevakas nu av tungt beväpnad polis

Michel Houellebecq. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 7 jan 2015 2015-01-07
E-post 132

FRANKRIKE Tungt beväpnad polis har slagit en järnring runt den franske författaren Michel Houellebecqs kontor. Han har tidigare varit i hetluften och anklagats för islamofobi då han kallat islam för ”den dummaste religionen” och nu befarar myndigheterna att ett attentat kan ske mot honom också.

Författaren Michel Houellebecq har alltid varit kontroversiell. Den roman han blev känd för, Plattform, skildrade prostitution och sexturism på ett positivt sätt, men fler reaktioner kom av hans islamkritik i samma bok. Hans kommentarer i samband med boksläppet hjälpte inte heller, då han kallade islam för ”den dummaste religionen”. Kritiken kom bland annat från moskén i Paris. Han åtalades då för Frankrikes motsvarighet till ”hets mot folkgrupp” men åtalet ogillades. Domarna ansåg att han var fri att kritisera religioner efter eget tycke.

Bok om framtida islamistiskt Frankrike släpptes idag

Hans senaste roman, som kom ut idag, Soumission, skildrar ett Frankrike år 2022 efter att ett muslimskt parti kommit till makten. Kvinnor slutar arbeta, månggifte införs och ickemuslimska lärare tvingas sluta. Som en reaktion på detta har han anklagats för islamofobi. Houellebecq själv menar dock att han inte är ute efter att provocera, utan endast att skildra en realistisk framtid.

– Och så dåligt blir det ju inte, utom för feministerna, säger han i en intervju med Paris Review.

Han menar dessutom att det är osannolikt att det skulle kunna bildas ett stort muslimskt parti.

– Det skulle kräva att olika muslimska grupper kom överens.

I nedan video ser du tungt beväpnad polis slå en järnring runt Houellebecqs kontor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag