Franska demonstranter på marsch mot flyktingläger i Calais – Kräver att lägret rivs

Den franska polisen försöker stänga "jungeln" i Mars 2016. Foto: Wikipedia Commons
  • Måndag 5 sep 2016 2016-09-05
E-post

FRANKRIKE Nu ökar spänningen vid flyktinglägret i Calais. På måndagen samlas ett uppbåd av franska bönder, fackliga aktivister, affärsidkare och lastbilschaufförer för att blockera det växande flyktinglägret i protest, rapporterar The Guardian. Demonstranterna kräver att lägret rivs, efter att migranter förstört skördar och försökt ta sig ombord på lastbilar på väg till Storbritannien.

Ända sedan 1999 har migranter samlats i Calais i hopp om att lyckas ta sig över till Storbrittanien för att söka arbeten på den svarta marknaden. När president Sarkozy år 2003 vidtog åtgärder för att förhindra den illegala invandringen till Storbritannien började lägret växa okontrollerat. Idag har lägret permanenterats, och kallas allmänt för “jungeln”. Lägret har döpts av de egna invånarna, och syftar bland annat på lägrets låga sanitära standard.

Franska myndigheter har gjort flera försök att evakuera lägret, och bland annat locka migranterna till ett nytt läger utanför Calais med högre standard och tillgång till sjukvård. Migranternas tillit till de franska myndigheterna är dock låg, och evakueringsförsöken har avbrutits efter våldsamma upplopp.

Sedan Brexit-omröstningen har lägret växt ytterligare, och bedömare tror att det i dag kan husera så många som 10 000 migranter. Ordningsproblemen har ökat i samma grad, när desperata migranter försökt ta sig ombord på lastbilar på väg till Storbritannien, genom att bygga barrikader, ställa sig i vägen eller hoppa på lastbilarna i farten.

Daly Mail rapporterar om att arbetare i hamnen ofta återfinner lik av migranter som förolyckats under försöken. The Guardian rapporterar också om att fordon attackerats med stenar, i syfte att orsaka trafikskockningar så att migranter kan ta sig ombord på lastbilar på väg mot Storbritannien.

Migranternas närvaro har dessutom orsakat skador på de lokala böndernas skördar och nedgång i den lokala handeln, samtidigt som den viktiga trafiken mellan Frankrike och Storbritaninen störts.

Nu samlas alltså ett uppbåd av franska bönder, lastbilschaufförer, affärsidkare och fackanslutna kring flyktinglägret med krav på att lägret stängs ned en gång för alla. Den franska inrikseministern Bernard Cazeneuve har lovat att öka den polisiära närvaron i Calais, och att lägren ska stängas under Oktober månad, enligt Daily Express.

Nedan ser du video där migranterna försöker ta sig ombord på en lastbil inför brittiska journalister från Daily Mail.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag