Franska poliskällor: Syriska migranter kan ligga bakom terrordåden

  • Lördag 14 Nov 2015 2015-11-14
E-post 710

PARIS Terrordåden i Paris igår kväll och natten till idag, som krävde minst 128 människoliv, kan ha utförts av migranter från Syrien. Den franska säkerhetstjänsten befarar nu att det finns fler terrorceller i Frankrike och Europa som kan slå till när som helst.

”Syrienspåret”. Så heter det spår som utredarna av terrordåden i Paris just nu arbetar efter. Ett syriskt pass hittades i närheten av en av förövarnas döda kroppar, skriver Le Figaro, vilket gör att utredarna misstänker att en eller flera av terroristerna kommer därifrån. Enligt poliskällor har vittnen uppgett att de såg terroristerna färdas i en Belgienregistrerad bil, vilket kan tyda på att de tagit sig in i Frankrike via Belgien.

I torsdags förra veckan greps en 51-årig man i tyska Bayern, nära gränsen mellan Österrike och Tyskland, skriver brittiska Mirror. 51-åringen var beväpnad med vapen och sprängmedel och polisen misstänker att den mannen har kopplingar till terrordåden i Paris.

Samtidigt samarbetar franska myndigheter med säkerhetstjänster i hela Europa för att spåra upp eventuella andra terrorceller som misstänks befinna sig i Europa. Av de döda terroristerna från helgens terrordåd har hittills endast en identifierats, en franskfödd man. Resten av gärningsmännen hoppas man kunna identifiera med hjälp av fingeravtryck och DNA.

Islamister firar

Under natten firade islamister i sociala medier, bland annat genom att twittra ut olika muslimska och jihadistiska budskap med taggen ”فرنسا_تشتعل”, vilket betyder ”Paris står i brand”. Twitter har stängt av ett stort antal användare som twittrat under hashtaggen.

Även på Instagram och andra liknande sociala medier spreds under natten och lördagen olika jihadistiska budskap som hyllade gårdagens terrordåd.

En person laddade upp en bild på en tårta tillsammans med en pistol och med en text på arabiska som löd; ”Prisad vare Allah, känslan av glädje är obeskrivlig” och taggade den med den arabiska taggen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag