Franska regeringen planerar nya lagar mot ”bråkmakare”

Bild: Montage Perguillaume/Patrice Calatayu
  • Onsdag 9 jan 2019 2019-01-09
E-post 449

PARIS Nu vill den franska regeringen ta i med hårdhandskarna mot de gula västarna, som i helgen demonstrerade för åttonde lördagen i rad.

Premiärminister Edouard Philippe planerar nu lagstiftning för att straffa deltagare i demonstrationer utan tillstånd, samt förbjuda maskering och ”bråkmakare” från att delta i demonstrationer, skriver BBC. 

Enligt Philippe har 80 000 poliser kallats in inför nästa omgång demonstrationer.

– De som ifrågasätter våra institutioner kommer inte få sista ordet, säger Philippe.

Nyligen arresterades en ledare för Gula västarna, truckföraren Eric Drouet, för att ha arrangerat en demonstration utan tillstånd, men släpptes snart igen.

– Allt som händer är är politiskt. Vi har blivit utfrågade i alla fall fyra eller fem gånger om samma ämnen, sade Drouet till en reporter efter att han släppts.

Läs även: Van der Heeg: Folkuppror och ryggdunkande politiker i Houellebecqs nya

Lördagens demonstrationer lockade 25 000 personer runt omkring i Frankrike, vilket är fler deltagare än demonstrationerna kring jul och nyår, men bara en tiondel av när demonstrationerna var som störst.

Det blev ändå oroligt, särskilt i Paris, där polisen använde tårgas för att hindra demonstranterna från att nå nationalförsamlingen.

En restaurangbåt sattes i brand och demonstranter slog in en porten till en regeringsbyggnad under helgens demonstrationer.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag