Frånvarande riksdagspolitiker flyr ansvar för de 150 miljarderna till Bryssel

Foto: Riksdagen/Privat
  • Lördag 27 mar 2021 2021-03-27
E-post 5306

Trots all digital mötesteknik var det bara en reducerad riksdag som samlades för beslutet om EU:s stödpaket. Det innebär att 293 ledamöter kan försöka undkomma ansvar för beslutet om att skicka 150 miljarder kronor till Bryssel. I framtiden kommer det heta att man inte deltog i omröstningen på grund av pandemin. Så kommer man försöka rädda sina välbetalda karriärer, skriver Robert Mathiasson.

Då var världshistoriens största rån bekräftat. Sveriges riksdag röstade för att svenska folket ska skuldsätta sig för evinnerliga tider och skjuta till 150 miljarder kronor till Bryssel för att rädda det eurosystem som svenska folket för snart 20 år sedan röstade nej till att vara en del av.

Eller rättare sagt röstade endast åtta (8!) procent av Sveriges 349 riksdagsledamöter för detta rån. Det var bara 27 som röstade ja. 15 röstade nej. 14 stycken ledamöter masade sig till riksdagen bara för att lägga ner sina röster. 293 ledamöter var frånvarande. Det brukar skrytas om svenska riksdagens uråldriga anor, frågan är om den har lika uråldriga vanor. I varje fall när det gäller kommunikation. Med dagens informationsteknik – när EU-ledarna precis samtidigt som rånet röstas igenom kan sitta över länk tillsammans med USA:s president i realtid – borde det inte vara ett orimligt krav att de folkvalda som fått förtroendet att ansvara för folkets skattepengar ska göra det samma när frågan om att ge bort 150 miljarder står på dagordningen.

Men det handlar så klart inte om bristande kommunikationsmöjligheter. Det handlar om att de 293 frånvarande ledamöterna är själaglada att slippa ta ansvar.

”Vi vet alla vad som måste göras, vi vet bara inte hur vi ska bli omvalda efter att vi har gjort det”, som EU-kommissionens tidigare ordförande Jean-Claude Juncker erkände en gång i tiden. Olof Palmes tennispartner, den s-märkta kulturprofilen Harry Schein var ännu ärligare: ”Det kan vara mer demokratiskt att lämna över den politiska makten till en byråkrat i Bryssel. Han behöver inte fnaska för väljarna. Jag menar att folk i allmänhet inte är mogna att fatta beslut i viktiga frågor.”

Tyvärr för EU-eliten finns fortfarande demokratiska spelregler som gör att i vissa beslut måste politikerna ”fnaska för väljarna”, ännu har inte all makt flyttats till byråkraterna i Bryssel. Himla skönt för den svenska riksdagens ledamöter att de kan skylla på covid vid valet 2022 när frågan om detta rån kom upp. ”Nej jag deltog inte i omröstningen, jag kunde inte på grund av pandemin”, kommer det låta. Så kan representanter för politiker rädda sina egna välbetalda karriärer och samtidigt delta i räddningsaktionen av det eurosystem som eliten var för, men folket mot.

Vill du veta vad EU går ut på? Just detta att politiska beslut som det uppenbart inte finns folkligt stöd för ska kunna drivas igenom trots att 92 procent av de folkvalda i ett parlament inte ens har röstat för det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag