Fridolin tokhånas på Twitter efter fadäs i TV4: ”Fridolin var den som uppfann hjulet”

Nu tokhånas Gustav Fridolin på Twitter efter fadäsen i TV4 Nyhetsmorgon. Foto: Wikimedia Commons samt Faksimil Twitter
  • Lördag 7 maj 2016 2016-05-07
E-post

STOCKHOLM Efter att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin felaktigt deklarerade i TV4 att hans parti var först med en kvinnlig partiledare har han kommit att hånas enormt i sociala medier. Under hastagen #skarvasomfridolin tävlar nu människor i att raljanta tweets. ”Minns ni när Fridolin uppfann elden?”, skriver en person på Twitter.

Det går inte så bra för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin trots hårda ansträngningar att hålla humöret uppe när han blev intervjuad i TV4 Nyhetsmorgon. Inom kort väntas valberedningen i Miljöpartiet lägga fram ett förslag inför partiets kongress om vilka som fortsatt ska vara språkrör och rykten gör gällande att både Fridolin och Åsa Romson kan komma att bytas ut.

– Det kommer vara mycket snack och mycket rykten. Så är det i en sådan här process. Samtidigt, det jag verkligen tycker om med Miljöpartiet i den här processen är att det är ganska lite av det där trots allt. Det mesta är människor som öppet, rakt och ärligt säger att såhär tycker jag. Såhär tycker jag att vi ska jobba framåt. Det här har inte funkat och det här skulle kunna funka bättre, förklarade Fridolin i tv-studion.

Påstod felaktigt att Mp var först med kvinnlig partiledare

Under intervjun försökte Fridolin gång på gång att tala i positiva termer om situationen i det egna partiet och han var noga att flera gånger lyfta fram positiva resultat av Miljöpartiets politik. Samtidigt konstaterade programledaren i TV4 att Fridolin haft många chanser att berätta om allt positivt, inte minst i den aktuella TV-kanalen.

– Du har nästan haft klippkort i den här studion, sade hon.

Sedan kom citatet som fick Twitter att börja koka. På en fråga som adresserade det faktum att Miljöpartiet har två partiledare, så kallade ”språkrör”, började Fridolin att skarva med sanningen. Han påstod felaktigt att Miljöpartiet var först med kvinnlig partiledare.

– Dels är det en del av vår själ. Vi hade det långt innan, jag tror något annat parti hade ens spräckt glastaken och haft någon kvinna som ledare över huvud taget. Och dels så gör det det här ledarskapet lite mänskligare, att man kan vara småbarnsförälder och ha en ledande position iallafall.

Men i själva verket var det nazistiska Nordiska rikspartiet först i Sverige med en kvinnlig partiledare genom Vera Oredsson år 1975. Den första kvinnliga partiledaren som representerade ett riksdagsparti var Karin Söder från Centerpartiet.

Tokhånas på Twitter: ”Fridolin uppfann hjulet”

Reaktionerna efter Fridolins medverkan i TV4 har inte låtit vänta på sig. Under hashtagen #skarvasomfridolin tävlar nu människor i att hitta på de mest underfundiga påståenden om vad Fridolin kan tänkas ha varit först med i världshistorien.

Nyheter Idag har samlat några av tweetsen och reaktionerna nedan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag