Fridolin: Tonåriga flyktingbarn ska gå i samma klass som åttaåringar

utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: Mattias Albinsson
  • Tisdag 13 okt 2015 2015-10-13
E-post 1947

POLITIK Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) hoppas få bukt med nyanlända invandrares dåliga skolresultat genom att sätta dem i samma klasser som svenska lågstadieelever.

Det är i en intervju med Aftonbladet som publicerades idag på morgonen som det miljöpartistiske språkröret och statsrådet presenterar en något oväntad lösning på nyanlända invandrares dåliga skolresultat.

– Vi måste bli mycket bättre på att placera in barn som kommer från andra länder, och barn som kommer nu från krig, i klasser som motsvarar deras utbildningsnivå, som motsvarar vad de kommer med, säger han och fortsätter:

– Tror man inte från början att den här eleven har förutsättningar att klara resultaten på ett och ett halvt år, då ska man inte bli placerad i åttan eller nian.

På en direkt fråga från reportern om det innebär det att en nyanländ fjortåring ska kunna placeras i årskurs två svarar Fridolin att det ska vara möjligt:

– Ja, den lag vi har idag innebär att ålder bara är en av flera faktorer man ska väga in när man gör en årskursplacering, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag