Friges i hovrätten efter misstänkt rån: Inte straffbart

Hovrättshuset i Jönköping. Foto: I99pema (CC BY-SA 4.0)
  • Lördag 14 aug 2021 2021-08-14
E-post

Tre tonåringar åtalades i tingsrätten för att ha rånat en annan tonåring på sina skor och därefter hotat honom att inte gå till polisen. Nu friges de i hovrätten, som menar att handlandet inte är straffbart, rapporterar Dagens Juridik.

Enligt den målsägande ska han under hösten 2020 blivit konfronterad av de tre tonårskillarna, som är 16, 17 respektive 18 år gamla, när han väntade på bussen. En av killarna ska ha sagt åt honom att ta av sig sina skor och lämna över dem.

16-åringen ska sen också ha fotat målsägandes bankkort och sagt att de ska komma hem till honom om han berättar för polisen.

LÄS ÄVEN: Flicka förnedrades av ungdomsgäng i hämndaktion – filmades naken under knivhot

16-åringen menar att det huvudsakligen var 17-åringen som handlade medan 17-åringen i sin tur menar att han inte var närvarande alls. 18-åringen menar sig ha lämnat platsen när den började te sig som hotfull.

Ett antal vittnen bekräftade målsägandes version av historien och tingsrätten ansåg att uppmaningen att ta av sig skorna hade framförts på ett sätt där den målsägande förstått det som att det fanns ett underliggande hot.

LÄS ÄVEN: 13-årig pojke rånad – ”erbjöds” köpa tillbaka sin egen telefon

16-åringen och 17-åringen dömdes därför för rån i Kalmar tingsrätt. Båda dömdes till ungdomsvård. 16-åringen dömdes dessutom för övergrepp i rättssak.

Domen överklagades till Göta hovrätt, som nu friger de båda tonårskillarna. Enligt hovrätten är handlandet inte straffbart eftersom att tonårskillarna inte hotat målsägande. Vidare menar hovrätten att det inte bortom tvivel går att fastställa att det var 16-åringen som fotat bankkortet, varför han frias även på den punkten.

LÄS ÄVEN: Knivskar hustrun flera gånger – får halverat straff och slipper utvisning i hovrätten

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag