Friskoleföretagen etablerar sig i Saudiarabien – För svenska skattepengar

Foto: Flickr
  • Fredag 29 sep 2017 2017-09-29
E-post 567

SVERIGE Friskoleföretagen använder svenska skattebetalares pengar för att expandera sin verksamhet till länder som Indien och Saudiarabien. Regeringen är kritisk men saknar en majoritet i riksdagen för att förändra nuvarande lagstiftning. Enligt Cecilia Carnefeldt, VD för Kunskapsskolan Education, är nuvarande utlandsinvesteringar bara början. 

Sverige har en av världens mest liberala friskolelagstiftningar. Det har nu lett till att företagen som tillåts driva skolverksamhet i Sverige nu också sökt sig vidare utomlands i hopp om att tjäna ännu mer pengar. Det rapporterar Lärarnas tidning.

Kunskapsskolan och Engelska skolan använder bland annat tidigare ”vinster”, de pengar de erhållit från svenska skattebetalarna, för att expandera sina företag till utlandet.

Engelska skolan satsar på att etablera sig i Spanien. Kunskapsskolan riktar in sig mot bland annat Indien och Saudiarabien.

Enligt Cecilia Carnefeldt, VD för Kunskapsskolan Education, så är utlandsinvesteringarna bara början. Hon uppger för Aftonbladet att det kraftigt skatteförsörjda företaget ”ska fortsätta växa i Saudi och säkert på andra platser i Mellanöstern”.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill inte sätta stopp för att svenska skattebetalare tvingas subventionera riskkapitalbolag inom svenska välfärden.

Istället har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som tidigare sagt sig vara emot vinster i välfärden, lagt fram ett förslag om att det är okej att ta ut skattepengar i så kallad ”vinst”, men man får inte göra en större vinst än 7% av insatt kapital. Förslaget har dock inte gått igenom eftersom de andra partierna i Sveriges riksdag tycker att det är en sund idé att låta företagen få ta ut så mycket vinst de kan, även om dessa företag erhåller sina pengar från svenska skattebetalare.

Däremot är Shekarabi kritisk mot att de skattesubventionerade skolföretagen nu även expanderar till utlandet.

Enligt Shekarabi vill inte regeringen att svenska skattepengar ska användas till verksamhet i andra länder. Det saknas dock en majoritet i riksdagen för att förändra nuvarande lagstiftning, säger han till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag