”Fusk och fiffel ska bestraffas” – kritikstorm mot M-toppen efter bostadsavslöjande

Foto: Riksdagen samt Faksimil Twitter
  • Tisdag 16 apr 2019 2019-04-16
E-post 954

”Fusk och fiffel ska bestraffas” twittrade M-toppen Erik Bengtzboe för nästan exakt ett år sedan på Twitter. I dag avslöjar Aftonbladet att riksdagsledamoten själv plockat ut 158 000 kronor i ett upplägg där han varit skriven hos sin mamma, detta trots att han inte bor där. – Det blev fel, säger han till Aftonbladet.

Den förre detta förbundsordföranden för MUF och numera moderata riksdagsledamoten Erik Bengtzboe skrev i en tweet förra året att ”fusk och fiffel ska bestraffas”. Detta när han kommenterade en artikel om fusk på högskoleprovet. Nu avslöjar Aftonbladet att han själv plockat ut 158 000 kronor på ett bostadsupplägg genom att han haft sin folkbokföringsadress hos sin mamma.

Men i verkligheten är det inte där han har bott. När Aftonbladet konfronterar Bengtzboe med uppgifterna får tidningen till svar att riksdagsledamoten i själva verket bor i ett annat hus i Nyköping. Men det huset visar sig vara ett fritidshus. Till en början påstod Bengtzboe att han äger fritidshuset tillsammans med sin mamma, en uppgift han senare backar från.

– Jag menade inte att säga att jag var delägare. Jag ber om ursäkt om det har framkommit någon otydlig information, säger han till Aftonbladet.

Efter att Aftonbladet konfronterat riksdagsledamoten med uppgifterna har han ändrat sin folkbokföringsadress till fritidshuset. Emellertid talar mycket för att ingen egentligen bott där. År 2017 intygade Bengtzboes mamma för kommunen att fritidshuset inte var ett permanentboende. Vidare visar Aftonbladets granskning att hans mamma även uppgett för en miljöinspektör att ”de endast använder fritidshuset under 3-4 veckor under sommaren”.

Massiv kritik i sociala medier

Att själv argumentera för att ”fusk och fiffel ska bestraffas” och sedan misstänkas för det själv leder inte helt oväntat till hård kritik. På Twitter noteras även förklaringen att han bor hos sin mamma, något som en Twitteranvändare tycker är mer pinsamt än eventuellt fusk med ersättningar.

En annan upprörd twittrare uppmärksammar en tidigare interpellation från Bengtzboe där han argumenterar för skärpta krav för att upptäcka eventuella felaktiga utbetalningar från A-kassan, något han kallade ”oacceptabelt”.

”Det är ett respektlöst slöseri med våra skattepengar som riskerar att urholka förtroendet för hela modellen”, skrev han även i den interpellationen som var ställd till Ylva Johansson (S).

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag