Fyra våldtäkter och 23 sexofredanden på årets Bråvallafestival

Unga kvinnor på Bråvallafestivalen 2014. Foto: Karl af Geijerstam
Unga kvinnor på Bråvallafestivalen 2014. Foto: Karl af Geijerstam
  • Tisdag 4 jul 2017 2017-07-04
E-post

NORRKÖPING Fyra våldtäkter, 23 sexuella ofredanden och ett fall av sexuellt tvång har anmälts till polisen efter årets Bråvallafestival i Norrköping. Det skriver polisen på sin hemsida.

Därmed ligger antalet anmälda sexbrott i paritet med förra årets siffror. Då anmäldes fem våldtäkter, mellan 14 och 16 sexuella ofredanden och ett våldtäktsförsök.

– Min bild är att anmälningsstatistiken speglar en låg acceptansnivå hos festivalbesökarna i kombination med att det är lätt att anmäla i direkt anslutning till händelsen, säger Michael Lindqvist, stabschef för polisens Bråvalla-arbete.

– Vad gäller låg acceptansnivå för sexualbrott så är det något som både polis, anordnare och frivillig­organisationer gemensamt har arbetat för att uppnå. Vi vill att varje ofredande ska anmälas.

Det är just antalet sexualbrott på festivalen som uppges vara orsaken till att den nu lägger ned. Bland annat ska en tonårsflicka ha blivit fasthållen och våldtagen i publikhavet under Håkan Hellströms konsert.

En positiv nyhet från årets festival är att antalet stölder minskade drastiskt. Polisen uppger att det beror på att man arbetat förebyggande genom att lära sig hur stöldligorna arbetar. En mobiltjuv greps under festivalen och är nu anhållen för brott.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag