Fyrverkerimarodören Taha Jasim döms till fängelse och utvisning

Bilder från förundersökningen.
  • Fredag 1 mar 2024 2024-03-01
E-post 0

TRANÅS Nyårsfirandet fick ett tråkigt slut för en flicka i nedre tonåren när den irakiske medborgaren Taha Jasim kastade en fyrverkeripjäs rakt in i folksamlingen där hon stod. Hon träffades och förlorade permanent synen på ena ögat. Nu döms Jasim till fängelse och utvisning.

På nyårsafton hade Jasim införskaffat en låda med air bombs – en slags smällare som skjuter upp en sekundärladdning som exploderar i luften – och drog runt med sina vänner i centrala Tranås. Vittnen uppger att Jasim under kvällen varit på dåligt humör och muckat gräl till höger och vänster.

På Stortorget samlades många människor för att fira tolvslaget, och vid halv ett-tiden tyckte Jasim att det var en bra idé att själv tända ett par fyrverkeripjäser och kasta dem mot två olika folksamlingar. En av dem kreverade nära en ung tonårstjejs ansikte.

– Jag hörde någon säga akta. Det kom ifrån torget och det kändes som huvudet skulle explodera. Jag vart väldigt yr så jag satte mig ned. Sedan minns jag inte mer, säger flickan i förhör.

Bara några dagar tidigare hade Jasim kastat in en fyrverkeripjäs i en butik efter att mannen i kassan uppmanat honom och hans vänner att använda sked istället för att ta för sig av lösgodiset med sina smutsiga händer.

Taha Jasim, 19, nekar till brott men övervakningskameror lyckades fånga honom på bild vid bägge tillfällena.

Åklagaren yrkade på att brottet mot flickan skulle rubriceras som synnerligen grov misshandel då hon orsakats en permanent skada, men tingsrätten gör bedömningen – utan att närmare precisera hur de resonerat – att det bara rör sig om grov misshandel. För detta samt två fall av framkallande av fara för annan. Straffet blir 3,5 års fängelse och utvisning till Irak.

Läs även: Klanmedlemmar döms efter storbråket – de som startade allt får kortare straff

Läs även: Jättebråket på Norrby – journalisthot och våld mot polis

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag