Gallerist rasande på Orrenius artikel i DN om Lars Vilks: ”Postmodernismens apostel”

Konstnären Lars Vilks. Foto: Björn Bergman / photo2be.com
  • Måndag 30 Nov 2015 2015-11-30
E-post 30

STOCKHOLM Ett rafflande triangeldrama utspelar sig mellan gallerist Gunnar Olsson, konstnären Lars Vilks och journalisten Niklas Orrenius. Galleristen är arg på journalisten för en text som återger omvärldens bemötande konstnären och Nyheter Idag har försökt bena ut vad det var som gick snett.

Galleristen Gunnar Olsson rasar mot Dagens Nyheter med anledning av ett fördjupande reportage om konstnären Lars Vilks. I reportaget skildras ett möte mellan Olsson och Vilks där de diskuterar om Olsson möjligen kunde tänka sig att ställa ut Vilks tavlor. Enligt artikeln i DN visar Olsson visst intresse med villkoret att det inte framgår att Vilks är konstnären.

Men efter att artikeln i DN publicerats rasar nu gallerist Olsson via mejl mot DN-journalisten Niklas Orrenius. Lars Vilks publicerar mejlet på sin blogg. Där kräver Olsson en dementi senast 2 december i Dagens Nyheter, annars ska han ”gå vidare” med ärendet. Det Olsson vill ha rättat är uppgifterna om att han skulle kunna tänka sig att ställa ut Vilks, något Olsson menar är otänkbart.

”Detta har varit en svart dag för mig och galleriet. Skulle jag kunna tänka mig att ställ ut Lars Vilks?! Många har idag med förvåning, skratt och i vissa fall hån ställt frågan. Alla som känner min 42 år långa verksamhet som gallerist inser det helt befängda i att jag för ett ögonblick skulle kunna tänka mig att göra något sådant”, skriver Olsson till Orrenius enligt Vilks blogg.

Olsson om Vilks: ”Postmodernismens apostel”

Galleristen är inte nådig i sin kritik mot konstnären Vilks. Vid flera tillfällen understryker Olsson det otänkbara att ställa ut tavlor från en konstnär som Vilks, men avståndstagandet mot Vilks slutar inte där.

”Hela Vilks konstnärskap är så konträrt den konstnärliga linje jag hållit i alla år. Denna konflikt börjar för snart 25 år sedan när Vilks for fram som postmodernismens apostel i norden”, står att läsa i Olssons mejl som publicerats på Vilks blogg.

När Olsson kräver att dementin ska publiceras i DN understryker han att det handlar om konstnärlig kvalité och inte rädsla för konsekvenser av att ställa ut Vilks.

”Jag kräver en dementi i tryck i DN senast 2 december, med innehållet att Galleri Olsson inte kan tänka sig att ställa ut Vilks målningar. Detta är inte en fråga om yttrandefrihet eller rädsla för extremistvåld, utan en fråga om konstnärlig kvalitet. Om en sådan dementi inte publiceras har jag för avsikt att gå vidare med saken”.

Orrenius: ”Jag är en hederlig reporter”

Triangeldramat mellan galleristen, konstnären och journalisten slutar inte med det arga mejlet. Orrenius har också svarat Olsson och i en kommentar på Lars Vilks blogg återger Orrenius sitt svar till gallerist Olsson.

”Som jag sade vid vårt telefonsamtal häromdagen så är jag en hederlig reporter. Jag presenterade mig och sade i vilken roll jag var där när jag kom med Lars Vilks till ditt galleri. Anklagelsen att jag skulle ägna mig åt påhopp finner jag märklig”, inleder Orrenius sitt svar.

Orrenius poängterar tydligt att han inte lagt ord i munnen på galleristen utan sakligt återgett det galleristen förklarade. Vidare skriver Orrenius att han inte ser vad det finns att dementera.

”Jag förstår inte riktigt vad det finns att dementera. Att du inte kommer att ställa ut Vilks anonymt nu säger sig självt – det går ju inte efter offentliggörandet av ert samtal”, poängterar Orrenius.

Nyheter Idag har talat med Orrenius på måndagmorgonen och han berättar att han arbetar med en bok om Vilks som väntas bli klart tidigt på hösten nästa år. Han kommer att ta tjänstledigt snart och fortsätta följa Vilks under tiden han skriver boken. Syftet är att framför allt undersöka hur omvärlden reagerar på Vilks, snarare än att försöka tolka själva konsten. Det syftet har Orrenius lyckats med synnerligen väl i dramat med Olssons efterspel på artikeln i DN.

– Det verkar som att väldigt många i den svenska offentligheten reagerar märkligt när det kommer till Vilks, att han framkallar märkliga reaktioner. Men jag blev faktiskt förvånad när jag såg det här eftersom jag kom till galleriet lite med andan i halsen för att Vilks i förbifarten hade sagt ”jag ska träffa en gallerist” och jag tänkte att det kan vara intressant. Jag kom in där och presenterade mig och höll upp diktafonen och spelade in och lät det gå.

Orrenius berättar att samtalet är inspelat och korrekt återgivet i det långa reportaget i DN. Likaledes berättar Orrenius att han inte kunde se någon anledning att uppfatta Olsson på annat sätt än att han menade allvar med förslaget om att ställa ut Vilks konst.

– Det var den här galleristens egen idé att ställa ut Vilks anonymt, poängterar Orrenius.

Vilks hänvisar till Lars O. Ericsson som postmodernismens apostel

När Nyheter Idag når Vilks på telefon på måndagmorgonen är han vid gott lynne. På frågan om han ser sig som ”postmodernismens apostel” hänvisar Vilks till Lars O. Ericsson, tidigare konstkritiker och kulturskribent på Dagens Nyheter. Vilks berättar att han uppfattar Olsson som en gallerist av den gamla skolan, tiden innan postmodernismen. För egen del menar Vilks att han i första hand är konceptkonstnär framför postmodernist.

På frågan om hur relationen med Olsson kommer bli framöver berättar Vilks att han funderat på om han kommer vara välkommen till Olssons galleri i framtiden med anledning av efterspelet till artikeln i Dagens Nyheter.

– Jag tänkte på det också, hur långsint han är. Om han är en sån som nu är sårad för livet för det här. Jag vet inte, jag brukar alltid titta in när jag är uppe i Stockholm. Vi brukar ha långa samtal, han är väldigt kunnig. Vi har alltid haft en bra kontakt. Men jag vet inte hur det blir nu, om jag har sårat honom för livet. Det kan ju vara så, funderar Vilks i telefonen.

Olsson: ”Mitt galleri är mitt medium”

Galleristen Gunnar Olsson förklarar för Nyheter Idag att han aldrig bett om att få vara del i debatten om Lars Vilks, än mindre att få vara med i Dagens Nyheter. I telefon berättar han att han aldrig uppfattade att Niklas Orrenius spelade in samtalet i galleriet där Vilks och Orrenius närvarade.

– Mitt galleri är mitt medium, jag vill inte delta i andra medier, säger Olsson.

Enligt Olsson var samtalet med Vilks ett ett vänligt, men samtidigt subtilt, sätt att avspisa tanken på att ställa ut Vilks. Vidare menar Olsson att hela diskussionen är för komplicerad för att kunna föras i medier och generellt vill han inte söka den sortens uppmärksamhet. Han poängterar också tydligt i telefonen att tanken på att ställa ut Vilks är honom främmande. Samtidigt är Olsson tydlig med att han inte hyser negativa känslor mot Vilks, utan kritiken handlar framför allt om Orrenius och Dagens Nyheter.

Och på frågan om Vilks fortsatt kan besöka galleriet ser inte Olsson något hinder, alla konstintresserade är välkomna till Olssons galleri.

Nedan ser du när Nyheter Idag talade med Vilks dagen efter terrorattentatet mot Charlie Hebdo i Frankrike

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag