Gambias diktator hotade skära halsen av landets homosexuella i uppmärksammat tal

Yahya är diktator, socialist och homofob. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 12 maj 2015 2015-05-12
E-post 354

GAMBIA Under ett tal fördömde Gambias diktator i extremt hårda ordalag landets homosexuella och hotade att skära halsen av varenda en av dem.

Afrikanska stater har inte gjort sig kända för att behandla sexuella minoriteter väl och Republiken Gambia är knappast något undantag.

I veckan hotade landets hårdföre socialistiske diktator Yahya Jammeh, av sig själv titulerad Hans Excellens President Sheik Professor Alhaji Doktor, att skära halsen av alla landets homosexuella män.

Det var under ett tal som den 49-årige diktatorn höll i det lilla samhället Farafeni i norra Gambia som han förklarade att alla män i landet som vill gifta sig med andra män borde dö, rapporterar Vice News.

– Om du gör det kommer jag att skära halsen av dig. Om vi upptäcker att du som man som vill gifta dig med en annan man i det här landet så kommer ingen någonsin att se dig igen, och de vita kan inte göra något åt det, förklarade han för sina åhörare.

Det är dock inte första gången som Jammeh hotar Gambias homosexuella minoritet. För nästan exakt sju år sedan förklarade han i ett kontroversiellt uttalande att alla homosexuella, både män som kvinnor, skulle få sina huvuden avhuggna. Vid samma tillfälle redogjorde han även för Gambias nya sexualpolitiska målsättning; landets lagar mot homosexualitet skulle inom kort bli striktare än Irans motsvarighet.

Vill få befolkningen att tänka på homosexualitet i stället för på dålig ekonomi

Enligt Fatu Camara, en gambianskfödd journalist som Vice News pratat med, kan Banjulis hårdnande tonläge gentemot homosexuella och vita delvis bero på USA:s och EU:s ekonomiska avståndstagande och fördömande av Gambia under de senaste åren.

Biståndet från muslimska stater till det muslimska landet har dock fortsatt att flöda in, vilket uppenbarligen låtit det politiska styret fortsätta att använda statliga medel för att förtrycka en utvald del av befolkningen extra mycket.

Huruvida det utfattiga Gambia har några extra resurser att lägga på jakten av sexuella minoriteter är fortfarande oklart, men enligt Jeffrey Smith, opinionsbildare på organisationen Robert F. Kennedy Human Rights, kan utspelet helt enkelt vara ämnat för att få Gambias medborgare att fokusera på annat än landets konkreta inrikesproblem.

– Även om han helt klart bevisat att han är en homofobisk individ, så kan hans kommentarer också vara tänkta att avleda folks uppmärksamhet från Gambias dåliga ekonomi, ökande ojämlikhet och allt färre utländska investeringar, förklarade han i en intervju med Vice News.

Är absolut ingen häxdoktor – Men kan bota HIV

Den gambiske diktatorn har inte bara gjort rubriker efter sina homofoba uttalanden. I början på 2007 påstod Hans Excellens att han numera kunde bota HIV, AIDS och astma genom bland annat handpåläggning.

Trots fördömanden från alla håll och kanter stod den gambiske ledaren på sig.

– Jag är ingen häxdoktor och faktum är att man inte kan vara en häxdoktor. Man är antingen en häxa eller en doktor, förklarade han då, enligt BBC.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag