Gängkriminell influencer bodde hos S-tjänsteman: ”Uppenbar risk”

Bild: Public Domain/Pixabay
  • Torsdag 8 sep 2022 2022-09-08
E-post 71

En gängkriminell influencer har i flera år fått bo i ett radhus som tillhör en centralt placerad socialdemokratisk tjänstemans med ansvar för säkerhetsfrågor, avslöjar Aftonbladet

Influencern är tidigare dömd för bland annat grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott, och greps för två år sedan efter att någon skjutit vilt på radhustomten. Han är släkt med tjänstemannens hustru, som tog över halva radhuset i våras, men under större delen av influencerns tid i huset har tjänstemannen stått som ägare.

Influencern har ett Instagram-konto med över 40 000 följare och är enligt uppgifter till Expressen knuten till det kriminella Botkyrkanätverket. I en personutredning skriver Kriminalvårdsverket att Influencern ”ingår i ett kriminellt nätverk”.

Läs även: Ministrar höll pressträff – anklagade SD för kopplingar till Ryssland

Tjänstemannens fastighet har angetts som influencerns bostad i domar och andra kontakter med rättsväsendet sedan 2011. Influencern har flera gånger gripits av polis efter olika händelser som utspelat sig på adressen, bland annat två skottlossningar.

Vid ett av tillfällena greps influencern av polis efter att han lagt upp en film på Instagram där en person skjuter i luften.

– Det är inte jag på videon. Jag har befunnit mig på plats men det var inte jag, sade Influencern till Expressen och tillade att det hela var ”en rolig grej”.

Flera gäng- och säkerhetsexperter som Aftonbladet talat med säger att det hela är allvarligt ur säkerhetssynpunkt.

– Handlar det om människor som har gängmiljön som en inkomstkälla och lever efter de normerna så finns det en uppenbar risk att man utnyttjas, påverkas eller utsätts för korruption. Jag tycker att det här låter bekymmersamt, säger gängexperten Fredrik Gårdare till Aftonbladet.

– Har man för nära samröre med någon som är aktivt kriminell så genererar det sårbarheter och de här sårbarheterna kan påverka ens uppdrag, säger gängexperten Amir Rostami till Aftonbladet.

– Att ha ekonomiska och familjära förbindelser med gängkriminella är klart negativt i en säkerhetsprövningsprocess. Risken finns att man blir utsatt för tillbörlig påverkan och har man dessutom en släktskapsrelation är man särskilt sårbar för då finns det också känslomässiga band som kan påverka, säger säkerhetsexperten Martin Waern till Aftonbladet.

Aftonbladet har varit i kontakt med tjänstemannen som inte vill svara på tidningens frågor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag