Ganman publicerade satir om Greider – utestängs från Facebook

Foto: Faksimil Facebook samt Nyheter Idag
  • Måndag 24 jun 2019 2019-06-24
E-post 2621

”Det här inlägget bryter mot våra communityregler om trakasserier och mobbning”, stod att läsa i ett meddelande. Nu är satirikern och samhällsdebattören Jens Ganman utestängd från Facebook efter ett satirinlägg han publicerat om vänsterprofilen Göran Greider – för tre år sedan.

Cirkeldiagram och politisk satir har fått samhällsdebattören och författaren Jens Ganman att bli omåttligt populär. Men det är inte alla som uppskattar hans syrliga och underfundiga inspel i samhällsdebatten.

I ett tre år gammalt inlägg på Facebook med titel ”En dag i Görans liv” gör Ganman satir på vänsterprofilen Göran Greider, bland annat medförfattare till boken ”Populistiska manifestet” och välkänd från olika program i SVT.

Stängs ute från Facebook

Det satiriska inlägget blev för mycket för Facebook som nu stänger ute Jens Ganman från plattformen. ”Det här inlägget bryter mot våra communityregler om trakasserier och mobbning”, lyder ett meddelande till Ganman från Facebook. Därmed är han förhindrad att publicera fler satir-inlägg på plattformen.

Nyheter Idag har talat med Ganman om det inträffade och han tror att det är någon tredje part som anmält inlägget.

– Jag är säker på att det inte är Greider som anmält inlägget. Han har uppenbarligen humor och jag gissar att han inte är för censur i några former. Hur elak satiren än är.

Sätter ”tilltro” till Morgan Johansson (S)

Vidare säger sig satirikern inte vara orolig för att utestängningen kommer fortsätta någon längre tid. Han säger sig sätta sin tilltro till Socialdemokraterna och justitieminister Morgan Johansson (S).

Tidigare har Expressen rapporterat att Johansson kallat till sig både Facebook och Google för att framföra krav på plattformarna om att ta bort ”olagligt innehåll”.

– Jag känner mig helt trygg i att Facebook kommer att granska inlägget och inse att det är politisk satir av en makthavare – och sen häva blockeringen.

– Skulle de framhärda är jag säker på att Morgan Johansson personligen kommer att ringa Facebook Sverige och beordra dem att häva blockeringen, om de nu inte agerar självmant. Censur är inget en socialdemokratisk regering nånsin skulle stötta. Det vore värre om SD eller VPK satt i regeringsställning. Då skulle jag bli verkligt orolig, säger satirikern till Nyheter Idag.

Nyheter Idag söker Facebook för en kommentar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Vi är inte heller beroende av skattepengar. Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag