Ganmans och Panshiris nya projekt – Lort-Sverige 2.0: ”Där finns de svenska Trumpväljarna”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 1 apr 2019 2019-04-01
E-post 315

STOCKHOLM  För 81 år sedan skakade Lubbe Nordströms reportageserie ”Lort-Sverige” om landet. Nu tänker duon Jens Ganman och Mustafa Panshiri göra en ny uppdaterad version i dokumentärfilmsformat: ”Att visa upp det Sverige som politiker både på höger- och vänsterkanten vill gömma undan”, skriver Panshiri och Ganman på sin Kickstartersida.

Nyheter Idag träffar Jens Ganman och Mustafa Panshiri i lobbyn på Sveriges Radio-huset på Gärdet i Stockholm.

Det har gått fort. Det har bara gått ett drygt år sedan de två släppte sin bästsäljande bok ”Det lilla landet som kunde”. Ganman hade skrivit flera böcker tidigare, för Panshiri var det debut. I boken reser duon till Japan, fikar med Henrik Arnstad, Victoria Kawesa och Jimmie Åkesson. Inte samtidigt, ska tilläggas.

81 år senare tänker ni göra Lort-Sverige 2.0. Hur kom ni på idén?

– Redan för 81 år sedan blev det en debatt om Sverigebilden i samband med Lubbe Nordströms reportageserie. Han fick en massa skit för den och det var många som protesterade, säger Jens.

– Jag fastnade för att Lubbe Nordström sa att han skulle leta efter ”folkhemmets efterblivna sida”, säger Mustafa.

I tio radioreportage – som gjordes på uppdrag av Radiotjänst och Medicinalstyrelsen (!) skildrade Ludvig ”Lubbe” Nordström 1938 ett Sverige i misär, där människor hade dålig hygien, bodde dåligt och det var allmänt illa ställt. Reportagen blev senare en bok.

Protesterna mot reportagen var särskilt stora i Skåne, Skånska Dagbladet anordnade en namninsamling mot reportageserien.

– Jag tror att många kände sig trampade på tårna när Lubbe Nordström gjorde sina reportage. För han lyfte fram en del av Sverige som alla hade bestämt sig för inte  fanns inte längre. Man hade bestämt sig för att vi hade kommit förbi det stadiet, säger Jens och tillägger:

– Tyvärr har vi sett indikationer nu på slutet att det här med trångboddhet, misär och annat är tillbaka, eller kanske att det aldrig har försvunnit.

Lort-Sverige 2.0 – med den alternativa titeln ”Den Humanitära Storhetsvansinnesmakten” – finansieras via Kickstarter-crowdfunding (efter sju dagar hade man fått in drygt 143 000 kronor, eller 40 procent, av projektmålet på 350 000 kronor).

– Vi gör ju bara filmen om folk är intresserade av den, säger Mustafa.

Mustafa och Jens ställer sig frågan hur Lubbe Nordström skulle ha skildrat dagens Sverige. På sin Kickstartersida skriver de:

”Med bostadsbrist, skiftsovande i förorten, illegala gästarbetare, trailerparker, gated communities, igenbommade spöksamhällen i Norrlands inland etcetera. Det är – delvis – vår utgångspunkt för den här filmen; att visa upp det Sverige som politiker både på höger- och vänsterkanten vill gömma undan”

Filmen blir också ett sätt att fortsätta att fortsätta utforska och berätta där deras bok ”Det lilla landet som kunde” börjat skrapa på ytan. Tanken är också att gå tillbaka till några av de platser som besöktes i boken.

– I Göteborg besökte vi en somalisk sufisk imam, Sheikh Abdirahman, i en källarmoské. Han vill prata om radikalisering men det är ingen som vill lyssna på honom. Det var en sådan miljö man gärna hade filmat, säger Mustafa.

Redan 2014 larmade Abdirahman om svenska medborgare som lämnade Sverige för att åka till Syrien och ansluta till IS.

Jens och Mustafa har redan fått in tips på ytterligare platser att besöka och berätta om.

– Bara sedan vi gick ut med Kickstartern så har folk hört av sig och sagt att vi måste komma dit. Då är det sådan här kända områdena som…säger Jens.

– Tjärna Ängar i Borlänge till exempel. Brandkärr i Nyköping, fyller Mustafa i.

Men Lort-Sverige 2.0 kommer att sträcka sig utanför förorterna.

– Det handlar också om landsbygden. Det här handlar också om att det finns ett land som ligger norr om Stockholm, säger Mustafa.

Det bortglömda, nedgångna och slitna Glesbygds-Sverige finns inte bara norröver.

– Det finns även områden i mörkaste Småland och även i Skånes inland som börjar bli väldigt bortglömda och som sällan syns i media annat än när det händer något skit. En kompis berättade för mig att det finns delar av Smålands landsbygd som börjar bli väldigt förfallen och ser ut som den amerikanska södern. Vilket jag som norrlänning tänker ”Whoa, det hör man aldrig något om”. Så vi ska åka ut och kolla de här tipsen och sedan försöka ge en samlad bild, säger Jens.

– Där finns de svenska Trumpväljarna, konstaterar Mustafa och tillägger sedan:

– Även om man inte ska generalisera.

Mustafa Panshiri och Jens Ganman gör nu sitt andra projekt ihop. Boken ”Det lilla landet som kunde” blev deras genombrott.

 

Bilden av Lubbe Nordström är komplex. Han gjorde viktiga reportage som visade upp en sida av Sverige som det inte talades om. Men allteftersom reportagen fortgick hårdnade tonen.

– Han hade jätteskumma åsikter och var inne på att det behövdes en moralisk och genetisk uppryckning i det här, säger Jens.

– Det började att han var ganska ödmjuk, han talade med folk. Men ju längre reportageserien fortgår desto mer radikaliserades Lubbe, säger Mustafa.

– Vi är medvetna om att liknelsen är problematisk, men det intressanta är att någon gav sig ut i landet och letade efter de här miljöerna som är medialt väldigt osexiga. Det är det vi vill göra. Ge oss ut i Sverige och försöka hitta de områden som folk inte riktigt vill ska finnas men som ändå finns, säger Jens.

Där Nordström med allt grövre språk talade föraktfullt om de människor han mötte under sina reportage vill Ganman och Panshiri i stället ge röst åt de människor de träffar.

Med anledning av platsen för intervjun – Radiohuset – så frågar Nyheter Idag hur Jens och Mustafa tycker att SVT och SR är på att skildra baksidorna av Sverige, de sidor som gör att Sverigebilden skär sig.

– Det är lite intressant. SR berättade för någon månad sedan att de skulle ut i landet och träffa folk. Sveriges Radios vd Cilla Benkö hade nån satsning där man skulle ut i alla delar av landet. Och det trots att man redan har 25 kanaler runt om i landet, så jag förstår inte riktigt hur de tänker där, säger Jens.

Han fortsätter:

– Jag tror att de har blivit stressade av Joakim Lamotte. Han är ute bland vanligt folk. Man kan tycka vad man vill om hans reportage och om honom som person. Men han har gett sig ut som en reporter på gatan. Jag tror att vanlig media är jättestressade över alla sådana initiativ. När Tim Pool för drygt två år sedan kom hit och gjorde sin så kallade fallskärmsjournalistik. Först var det bra. Sedan var det ”dåligt”. Men jag tror också att det satte en ny standard för hur man kan göra, säger Jens.

Dokumentären kommer att vara berättad på engelska med svensk textning och riktar sig också till en internationell publik.

– Vi har hakat på det intresse som är för Sverige och den ”jävla Sverigebilden” som alla tjatar om. Som är så viktig, som vi är så nervösa och ängsliga över, och oroliga att folk ska tycka att vi är extrema och konstiga. SR skulle gärna få sponsra oss om de vill. Vi tar gärna emot 25 000 spänn, säger Jens.

De har överhuvudtaget inte försökt att pitcha sin idé för Lort-Sverige 2.0 hos SVT, SR eller något större produktionsbolag. De valde crowdfunding-formen direkt. Får de finansiering blir det en direkt bekräftelse på att det är något som efterfrågas.

– Det känns alltid bra att ha folkets mandat, en beställning från folket, även om det kan låta lite pretentiöst att säga så, säger Jens.

– Så gjorde vi med boken…, säger Mustafa.

–..och det funkade skitbra, säger Jens.

Filmen beräknas vara färdigproducerad sent i höst.

Ganmans och Panshiris nya projekt

Lort-Sverige 2.0 (alt. Den Humanitära Storhetsvansinnesmakten)

Det är nu drygt åttio år sedan journalisten Lubbe Nordström reste runt i Sverige för att skildra 1930-talets fattigsverige. Hans arbete resulterade i det första socialrealistiska reportaget i Sverige Radio (sedermera blev det även en bok). Nordströms arbete kritiserades hårt från vissa håll - det krockade med “Sverigebilden” och det författades protestlistor och namninsamlingar. Delar av det politiska etablissemanget ansåg också att det var “onödigt” att visa upp landets materiella (och andliga misär).

Hur skulle Lubbe Nordström ha skildrat dagens Sverige?

Med bostadsbrist, skiftsovande i förorten, illegala gästarbetare, trailerparker, gated communities, igenbommade spöksamhällen i Norrlands inland etc.

Det är - delvis - vår utgångspunkt för den här filmen; att visa upp det Sverige som politiker både på höger- och vänsterkanten vill gömma undan.

En film om Sverige, som du aldrig sett det förr.

Om du stöttar detta projekt hjälper du till att nyansera bilden av Sverige. Obs! Risken finns att en del etablerade journalister och kändisar/amatörnationalekonomer – som redan bestämt att Sverige är tryggare än nånsin, en "humanitär stormakt" etc blir SJUKT irriterade över vårt vinklade sätt att skildra landet vi älskar – och älskar att irriteras över! Må Gud förlåta oss!

Källa: Kickstarter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag