Polis och lärare dödade i skolskjutning

Foto: RIA Novosti/Maxim Blinov
  • Måndag 3 feb 2014 2014-02-03
E-post 0

Russia Today rapporterar att den unga man som höll över 20 elever gisslan i en Moskvaskola nu är gripen. Polisen i Moskva bekräftar att en polis och en lärare har dödats.

Minst 12 års fängelse

Förhör hålls nu med skolans elever, uppger Rysslands enhet mot terrorism, Russian Investigative Committee (IC). Mobiltelefoner och liknande har omhändertagits efter att elever börjat publicera information om händelsen på internet.

I ett uttalande av IC säger talesperson Vladimir Markin att den gripne kommer åtalas för mord, kidnappning och framkallande av fara för polisman.

I Ryssland är åldersgränsen för att kunna åtalas för mord fjorton år och enbart den sista åtalspunkten kan ge 12-20 års fängelse. I enlighet med den lag som stiftades efter en terroristattack mot en skola i Beslan 2004 måste alla skolor ha en beväpnad säkerhetsvakt.

En mönsterelev

Eleven som greps, Sergey G, uppges vara en mönsterelev med toppbetyg. Incidenten ska ha uppstått efter en konflikt med skolans 37-årige geografilärare, Andrey Kirillov. Sergey upplevde att hans slutbetyg hade hotats av geografiläraren.

”Han sköt läraren i magen, kontrollerade om han var vid liv och avslutade sedan med ett extra skott mot huvudet för att vara säker”, säger en elev till Lifenews.

Säkerhetsvakten lyckades larma polis

När polisen anlände visade säkerhetsvakten dem till klassrummet där eleven befann sig, varpå skottlossning utbröt. En polis dödades och en skadades. Över 20 tonåringar i femtonårsåldern togs som gisslan i skolans biologisal.

Källa: Russia Today

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag