Gatuvänstern mobiliserar inför Folkets Demonstration – Mathias Wåg: ”Folk siktar på en stor motdemonstration”

Dror Feiler (i mitten) mobiliserar på Facebook till motdemonstration. Här syns han under Åkessons tal i Almedalen 2014. Foto: Nyheter Idag samt faksimil Facebook
  • Söndag 13 mar 2016 2016-03-13
E-post 1019

STOCKHOLM Det kan bli rejält med kalabalik på barrikaderna i samband med ”Folkets Demonstration” den 19:e mars på Norrmalmstorg i centrala Stockholm. – Bara att gå ut och protestera emot den får mörkerkrafterna på deras kant att komma ut, säger Mathias Wåg med bakgrund i den autonoma vänstern, till Nyheter Idag.

Invandringskritiker med bakgrund i olika partier och organisationer planerar att samlas den 19 mars på Norrmalmstorg i centrala Stockholm för att protestera mot den rödgröna regeringen under parollen ”Folkets Demonstration”. Förra gången Folkets Demonstration arrangerades blev det oroligt efteråt, något som uppmärksammades stort i medier.

Om våren på allvar hinner komma till Stockholm den 19 mars kan soligt kravallväder bidra med ypperliga förutsättningar för demonstrationssugna gatuaktivister på såväl höger- som vänsterkanten. I sociala medier har saxofonisten och proffsdemonstranten Dror Feiler redan börjat mobilisera.

I samband med att Feiler delar en artikel på Facebook om hur demonstranter lyckades avbryta ett politisk möte i USA med Donald Trump, uppmanar han till att samlas för att göra detsamma den 19 mars.

”Vi bör göra detsamma i Stockholm den 19/3. Vi bör stoppa rasisterna att ta över våra gator och torg. Hets mot folkgrupp är olaglig o polisen bör stoppa de, gör de inte det gör vi det tillsammans, svarta, vita, religiösa o ateister, kristna, muslimer o judar – tillsammans är nyckelordet!”, lyder uppmaningen från Feiler.

Fredrik Hagberg från Nordisk Ungdom: ”Tror självklart på självförsvar”

Förra gången Folkets Demonstration arrangerades närvarade Fredrik Hagberg från den ultranationalistiska organisationen Nordisk Ungdom. Han säger till Nyheter Idag att han även denna gång planerar att närvara, samt att även fler personer från Nordisk Ungdom med stor sannolikhet kan komma att delta.

– Vi kommer självklart vara där… jag tror att många kommer vara där som privatpersoner. Men som organisation deltar vi inte, säger Hagberg till Nyheter Idag.

När vi berättar för Hagberg att det mobiliseras på vänsterkanten inför Folkets Demonstration är han inte förvånad.

– Det blir väl som vanligt. De går dit för att hetsa, bråka och störa. Jag hoppas att polisen gör ett bra jobb som de gjorde förra gången, fast helst ännu bättre.

Om det kommer bli fint väder tror Hagberg att det kan komma riktigt mycket folk. När vi frågar hur de kommer agera om det blir ”kravallväder” är han fast beslutsam i sitt svar. Fredrik vill inte heller utesluta att det kan dyka upp fotbollskillar i Folkets Demonstration, precis som förra gången.

– Vi tror självklart på självförsvar, vi kommer göra det som behövs.

Mathias Wåg bekräftar: ”Folk siktar på en stor motdemonstration”

Nyheter Idag har även talat med Mathias Wåg som bland annat arbetar som researcher. Han har en bakgrund i den autonoma vänstern och lång erfarenhet av gatuaktivism på vänsterkanten. Han bekräftar att en stor motdemonstration mobiliseras på vänsterkanten.

– De håller på att planera en motdemonstration. Folk siktar på en stor motdemonstration. Folkets Demonstration är inte så stor i sig, utan bara att gå ut och protestera emot den får mörkerkrafterna på deras kant att komma ut. Så det finns ju en poäng att gå ut därför.

Wåg menar att det kan bli en slags dominoeffekt där demonstranter och motdemonstranter påverkar varandra så att mobiliseringen blir ännu större med deltagare från alla möjliga håll. Taktiken bygger på att radikala högerextrema element ska dyka upp i Folkets Demonstration för att ställa till med problem för invandringskritikerna.

– Förra demonstrationen var både nazister och fotbollshuliganer som gick dit för att vänstern skulle demonstrera. Det skapade en massa problem för Folkets Demonstration, säger Wåg i telefonen.

Det kan komma att bli en upprepning från förra gången menar Wåg. Han säger att alla kommer gå ut inför demonstrationen på såväl höger- som vänsterkanten, oavsett vilken politisk bakgrund man har. Han menar att speciellt på högerkanten kan det komma att dyka upp radikala element.

– Ja, alla kommer gå ut nu när det är en motdemonstration. All media kommer vara där, det kommer vara alla möjliga grupperingar. Folkets Demonstration hade en intern omröstning på sin sida där de sa att de kanske ville ha ett inomhusmöte, för att kunna neka folk tillträde. Men det blev nedröstat av alla. De sa att ”nej, då lägger vi oss för PK-media” och att ”vi ska ha det utomhus, alla ska vara välkomna, vi ska inte åsiktsregistrera folk för varför de kommer”. De ger en grön signal till alla möjliga.

Då kan vi sjunga in våren med ett par rejäla kravaller då?

– Ja. Jag tror ens inte det behöver bli några kravaller, det kan vara hur lugnt som helst. Men bara att det är en motdemonstration gör att alla möjliga högerkrafter kommer gå dit.

Nyheter Idag har även talat med Fredrik Vargas, en av personerna som arrangerar Folkets Demonstration med krav på regeringens avgång. Han tror också att det kan bli kravaller, men inte från deras sida, säger han.

– Linje 17 och Allt Åt Alla plus AFA organiserar motdemonstration. Inte för att jag förstår dem. Exempelvis så kommer vi ha en minut för hedra de som blivit offer för rasism, förklarar Vargas för Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag