Gävleimamen Abo Raad har fått utvisningsbeslut

Gävleimamen Abo Raad. Foto: Youtube
  • Onsdag 12 jun 2019 2019-06-12
E-post 4286

GÄVLE Imamen Abo Raad greps av Säkerhetspolisen i april och har suttit i förvar sedan dess. Nu rapporterar Gefle Dagblad att Migrationsverket har fattat beslut om att han ska utvisas.

Abo Raad heter egentligen Riyad Abdulkarim Jassim och är imam vid Gävle moské. Sedan den 25 april har han dock suttit i förvar efter att ha gripits av Säpo utifrån lagen om särskild utlänningskontroll, LSU – en lag som innebär att en utlänning får utvisas ur landet om han utgör ett hot mot rikets säkerhet eller befaras begå terrorbrott.

Abo Raad är en av flera personer som Säpo har ansökt om att få utvisade under våren.

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade. Det kan i sin tur bidra till att minska tillväxten i extremistmiljöerna och det här är ett av flera sätt vi arbetar på. Att minska tillväxten i extremistmiljöerna är avgörande för att på sikt minska terrorhotet och bidra till ett säkert Sverige, säger Säpochefen Klas Friberg i ett pressmeddelande.

Gefle Dagblad rapporterar att Gävleimamen, som är medborgare i Irak, nu har fått ett utvisningsbeslut av Migrationsverket. Beslutet kan dock överklagas till regeringen, och då ska även Migrationsöverdomstolen yttra sig i ärendet. Om domstolen anser att det finns verkställighetshinder får regeringen inte avvika från den bedömningen.

I samband med att Abo Raad frihetsberövades i slutet av april intervjuades Ledarsidornas Johan Westerholm av Nyheter Idag. Westerholm är expert på radikal islamism i Sverige och han spådde att en utvisning var nära förestående. Westerholm svarade också jakande på frågan om regeringen kommer stå fast vid en utvisning av Abo Raad om det hamnar på deras bord

– Jag tror det. Det här kan vara ett sätt att bli av med honom. Om Irak har garanterat att inte döma honom till döden då tror jag att regeringen tar chansen att bli av med honom. En utvisning av Abo Raad skulle också dämpa kritiken mot att man tar hem Skråmo-barnen.

Läs även: Grattis Löfven: Utvisning av radikale imamen Abo Raad kan bli fråga för regeringen

Bland kretsen kring Abo Raad och Gävle moské, där Abo Raad är imam, har det tidigare förekommit individer som bland annat hotat Gefle Dagblads tidigare chefredaktör.

– De besitter våldskapital och i den kretsen finns även aktiva rekryterare som dömts för att ha rekryterat aktivt till terrororganisationer, säger Johan Westerholm.

Genom att bilda olika föreningar och organisationer mjölkar de islamistiska organisationerna staten och kommunerna på bidrag.

– Det handlar bland annat om olika typer av föreningsbidrag.

En utvisning av Abo Raad kommer att ha stor betydelse för kampen mot den våldsbejakande islamismen i Sverige enligt Westerholm.

– Säkerhetspolisen har dragit i precis rätt tråd.

Han förklarar att de radikala sunnimuslimerna har två grenar, den salafistiska (IS och Al Qaida är båda salafistiska organisationer, det finns även icke-våldsamma salafism) och den islamistiska (ofta kopplat till det Muslimska brödraskapet).

– Den salafistiska och islamistiska faller samman i SUDC, Swedish United Dawa Center. Det är den enda punkten i Sverige där de faller samman. Där återfinns personer som är aktiva i Mehmet Kaplans Muslim Aid, där finns tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Mariam Osman Sherifay som är rektor för Kista folkhögskola.

– Den kirurgiska precision som Säpo och Migrationsverket har lyckats med i det här fallet är anmärkningsvärd.

Hur stor betydelse har det här för kampen mot radikal islamism är det här?

– Det är enormt betydelsefullt. Det skadar islamismen väldigt mycket. Man kommer åt mycket. Signalvärdet är enormt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag