Generaldirektör undanhöll information från M

Anna Ekström (S). Foto: Skärmdump från SVT
  • Onsdag 19 maj 2021 2021-05-19
E-post 235

SVERIGE Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson gick med på att undanhålla information från Moderaterna efter att ha samrått med utbildningsminister Anna Ekströms (S) statssekreterare Erik Nilsson. Det visar en sms-konversation som Ekot har tagit del av.

Det var den 11 november 2019 som Peter Fredriksson sms:ade Erik Nilsson om att Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin frågat om tidsplanen för att införa digitala nationella prov skulle hålla.

”Innan jag svarar, vill jag stämma av med dig”, skrev generaldirektören till statssekreteraren på utbildningsdepartementet.

”Om du kan hålla dig till att säga att tidsplanen är pressad och att ni har en dialog med departementet – utan att säga att det inte håller med 2022 så vore det väldigt bra”, svarade Nilsson och skrev att det vore ”mycket olyckligt om vi inte kunde ha en förberedd kommunikation om förseningen”.

”Bra, då gör jag så”, svarade Fredriksson.

Statssekreteraren har avböjt att bli intervjuad men generaldirektören menar att det är naturligt att de har stämt av med varandra på det här sättet.

– Jag tycker att det är rimligt att jag kollar upp frågor som handlar om den politiska processen och ytterst om politiska beslut så att jag inte säger något jag inte ska säga, säger Peter Fredriksson till Ekot.

– Om jag som oppositionsföreträdare ställer frågor om ett ärende som är väldigt angeläget förväntar jag mig ett sakligt och korrekt svar – inte att man döljer fakta för att det inte passar utbildningsministern, säger Kristina Axén Olin till Ekot.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag