Gillade Israel på Facebook – kan få tre års fängelse

  • Torsdag 14 aug 2014 2014-08-14
E-post

MALAYSIA En tonårspojke i Malaysia har orsakat kalabalik efter att ha gillat en Israelvänlig Facebooksida. Nu fruktar pojken för sitt liv, rapporterar RT.

Den 17-årige pojken, som kommer från Penangprovinsen, kallades till förhör på onsdagen misstänkt för uppvigling.

Det hela började med att pojken, vars namn ännu inte är offentliggjort av säkerhetsskäl, bad en annan pojke om hjälp efter att ha blivit hotad på Facebook. Det som orsakade hoten var ett inlägg skrivet av en av hans lärare. Hon hade delat en skärmdump som visade att hennes elev hade gillat en Israelvänlig sida.

-Min elev gillar Israel? Vilken skam för mig, skrev läraren i sitt inlägg.

Dödshot från lärare

Inlägget orsakade ett enormt hatutbrott mot pojken. Malaysia har inga diplomatiska förbindelser med Israel och den muslimska befolkningen har kraftfullt fördömt Israels militära operation. En annan lärare på pojkens skola påstås till och med ha reagerat med att hota att bränna pojken till döds.

17-åringen har sagt till polisen att han råkat gilla Facebooksidan av misstag och han har redan avaktiverat sitt Facebook-konto.

Om pojken befinns skyldig till uppvigling kan han bötfällas till motsvarande ca 8000 svenska kronor eller fängelse i upp till tre år.

Nu har alltfler Facebookanvändare börjat vända sig emot den lärare som först lade ut inlägget som förtalade eleven.

– Vi har förståndshandikappade som maskerar sig till lärare… Gud hjälpe oss!… har en Facebookanvändare skrivit. En annan anser att läraren borde ställas inför någon form av disciplinära åtgärder.

– Jag vill inte ha den här läraren i närheten av våra barn, skrev användaren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag