Giraffen Marius avlivades

Av Sergio Cambelo, [Public domain], via Wikimedia Commons
  • Söndag 9 feb 2014 2014-02-09
E-post

Den omtalade giraffen Marius vid Köpenhamns Zoo avlivades i söndags förmiddag, rapporterar Jyllandsposten. Det finns möjligheter för besökarna att vara med vid obduktionen av giraffen innan den blir till mat för parkens köttätare.

Giraffen blev först bedövad och därefter skjuten med bultpistol. 

Väckt protester
Avlivningen av giraffen har väckt protester eftersom det inte är något fel med Marius. Men avlivningen sker som ett led i ett europeiskt avelsprogram för giraffer, vilket innebär att det inte är möjligt att skicka Marius vidare utan att skapa inavelsproblem, skriver Köpenhamns Zoo i ett pressmeddelande.

Ej heller kan de sätta ut giraffen i naturen, enligt VD:n Bengt Holst:

Att sätta tillbaka djuren i naturen är inte så lätt. Det finns en hel del förutsättningar som måste vara på plats för att ska vara möjligt.

Dessutom måste det finnas lokalt stöd för ett sådant projekt, eftersom det är lokalbefolkningen som måste leva med djuren. I praktiken sätter man aldrig ut djur i naturen, om det inte är en del av ett officiellt utsättningsprogram där alla förutsättningar uppfylls och där det finns planer för hur man ska följa upp på utsättningen. Och det kommer inte ens på tal när det handlar om giraffer.

Marius blev 1,5 år gammal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag