Giving ’em hell – ny toppnotering för SD

  • Torsdag 17 okt 2019 2019-10-17
E-post 1871

SVERIGE För fjärde månaden i rad hamnar Sverigedemokraterna på andraplatsen i Aftonbladet/Inizios mätningar. I den senaste undersökningen får partiet ett rekordstort stöd.

22,6 procent är det största stödet som SD fått i Aftonbladet/Inizio sedan mätningarna inleddes för drygt fem år sedan.

– Tittar man på den långsiktiga trenden har SD tagit väljare från M och KD, men även en del från S. De fångar upp en viss typ av väljare som är missnöjda med hur politiken fungerar i dag och hur de mer etablerade partierna behandlar samhällsutmaningarna, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio, till Aftonbladet.

I valet 2018 blev Moderaterna näst största parti, men nu ser den rollen ut att ha tagits över av SD, menar Karin Nelsson.

Avståndet mellan Socialdemokraterna och SD ligger på 2,1 procentenheter. S har minskat betydligt sedan förra årets val men ökar något i oktobermätningen.

– Det är ingen större uppgång. S ligger runt 24–25 procent sedan i våras. Det finns inget som säger att de inte skulle tappa ytterligare, beroende på hur konjunkturen utvecklas. De har svårt att locka nya, unga väljare, säger Karin Nelsson.

Fakta Oktobermätningen

Undersökningen gjordes med intervjuer på webben mellan 8 och 14 oktober.

Vänsterpartiet: 8
Socialdemokraterna: 24,7
Miljöpartiet: 4,2
Kristdemokraterna: 6,2
Centerpartiet: 10,1
Liberalerna: 3,2
Moderaterna: 19,3
Sverigedemokraterna: 22,6
Övriga: 1,4

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Vi har valt att lägga mycket av vårt material öppet. I stället hoppas vi på att du och många andra tycker att vår journalistik är viktig och vill bidra genom att bli prenumerant, för 69 kronor i månaden.

Då kan vi fortsätta att utveckla vår journalistik och förhoppningsvis anställa fler journalister.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag