Glassföretag böjer sig efter kritik mot ”kränkande” indianglass

Foto: SVT
  • Måndag 21 jun 2021 2021-06-21
E-post 1106

SVERIGE Glassen Sitting Bull, som fått sin namn efter en indianhövding, har fått kritik för att vara stereotyp. Nu meddelar företaget Triumf Glass att man byter utseende på förpackningen, rapporterar SVT.

Det var förra sommaren som Triumf Glass hamnade i blåsväder för att namnet och förpackningen till glassen Sitting Bull av vissa ansågs vara stereotyp och kränkande. Då övervägde företaget att helt enkelt sluta sälja den populära glassen, skrev SVT då.

Nu har man fattat ett beslut. Glassen blir kvar och även dess namn, men utseendet på förpackningen ändras från och med september.

– Det vi upplever att folk har reagerat mest på är väl användningen av figuren i kombination… Så vi har gjort om designen och fått ett modernare uttryck. Man tonar ner kopplingen helt enkelt, säger marknadschefen Felix Müntzing till SVT.

Han berättar att många barn har hört av sig och varit oroliga för att glassen ska försvinna.

– Vi har försökt lyssna på folket och göra en bra bedömning av helheten.

SVT: Finns det någon annan glass som skulle kunna bli problematisk i ert sortiment?

– Det hoppas jag verkligen inte, att någon känner sig upprörd över någon annan glass. Jag hoppas att man tycker att våra glassar är goda för det första, och att vi fokuserar på det, säger Felix Müntzing.

Läs även: Westerholm: Därför kommer regeringskrisen inte att leda till ett extraval

Läs även: Knivskar hustrun flera gånger – får halverat straff och slipper utvisning i hovrätten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag