Global jihad men inte terrorism – knivman från Hamburg nu åtalad

Mord men inte terrorism. Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 10 Nov 2017 2017-11-10
E-post 5

TYSKLAND Knivattacken i en matbutik i Hamburg, där gärningsmannen uppges ha ropat ”Allahu akbar” och dödade en person och skadade sex andra har nu hamnat i rätten. Mord och mordförsök, säger åklagaren, men inte terrorism.

Den federala åklagarmyndigheten i Tyskland har åtalat mannen som knivhögg ett flertal personer i en matbutik i Hamburg i juli för mord och sex fall av mordförsök. Trots att den 26-årige palestiniern, född i Förenade Arabemiraten, ser sin handling som en del av global jihad finns ingen koppling till någon terrororganisation, meddelar den tyska federala åklagarmyndigheten.

Den 28 juli i år gick mannen, som kallas Ahmed A. (alternativt Ahmad A.) i tyska medier, till anfall i en mataffär i Hamburg och knivhögg en person till döds och skadade ytterligare fem personer. Enligt rapporter i medier ville han döda så många kristna och unga som möjligt och sedan dö martyrdöden. Efter attacken tog han till flykten men förföljdes av vittnen till händelsen, som beväpnade med stolar kunde övermanna honom och hålla kvar honom tills polisen anlände till platsen. I samband med detta skadades ytterligare en person av knivmannen.

Åklagaren har åtalat Ahmed A. för mord och mordförsök, men inte terrorism. Inga bevis har nämligen presenterats som visar att gärningsmannen hade kopplingar till någon terrororganisation. Å andra sidan drivs fallet av åklagarenheten för terrorism, vilket indikerar att gärningsmannen av åklagarmyndigheten ändå ses som en terrorist.

Ahmed A. kom till Tyskland på våren 2015 efter att först ha sökt asyl i Norge men fått avslag. Han var känd som islamist av säkerhetstjänsten innan han begick dåden för vilka han nu står åtalad. Det fanns ett utvisningsbeslut mot mannen, men detta hade vid tillfället inte kunnat verkställas då hans nationalitet var oklar. Även en del av den tidiga rapporteringen efter dådet angav att mannen var född i Saudiarabien, då detta var vad han själv uppgett till tyska immigrationsmyndigheter, men nu tycks det fastställt att han inte är  född där.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag