Google vill skydda dig från spoilers

Google vill hjälpa dig. Montage: Nyheter Idag
  • Torsdag 9 apr 2015 2015-04-09
E-post 7

USA I tisdags godkändes en patentansökan från Google som beskriver en teknik att skydda människor från spoilers, det vill säga att i förväg få reda på hur exempelvis en teveserie slutar innan man själv haft en chans att se det.

I patentet framgår att ett program håller reda på exempelvis vilka teveserier du följer och hur långt du har kommit. När du sedan surfar runt på nätet och hamnar på en sida som innehåller spoilers blockeras dessa med en varning, så att du inte råkar läsa dem av misstag. Google vill också gå in och hjälpa människor att inte ofrivilligt spoila för varandra. Till exempel kan en grupp människor som läser samma bok se hur långt alla andra har kommit, så att man inte råkar avslöja vem mördaren är för någon som bara läst första kapitlet.

Med den ökande användningen av streamingtjänster för både film- och tevetittande, och e-böcker för läsande, blir det allt lättare för företag som Google att följa din kulturkonsumtion, och genom att erbjuda tjänster som denna blir det också lättare att få människor att acceptera att företag håller ett öga på deras medievanor.

Men nu handlar detta bara om ett patent, och det finns inget i dagsläget som säger om, eller när, detta kan implementeras. Det kan lika gärna bli en idé som stannar i byrålådan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag