Göran Persson om Syrien: ”Rysslands engagemang är fullständigt naturligt”

Göran Persson (t.v) och Vladimir Putin (t.h). Foto: Magnus Fröderberg / Wikimedia Commons samt kremlin.ru
  • Lördag 3 okt 2015 2015-10-03
E-post 628

SVERIGE Den förre socialdemokratiska statsministern Göran Persson berättar för tidningen Expressen att han är positiv Rysslands militära engagemang i Syrien. – Rysslands engagemang är fullständigt naturligt, säger han till tidningen.

De senaste dagarna har nyhetsflödet dominerats av Rysslands militära engagemang i Syrienkonflikten. Kritik har framförts mot att Ryssland inte bara bombar islamiska staten utan även andra islamistiska grupper och rebeller som står i opposition till Syriens president Bashar al-Assad.

En sådan grupp är Jabhat al-Nusra som i praktiken är en gren till terrororganisationen Al Qaida. Det är en organisation som fått 40 miljoner kronor i svenskt bistånd, något som tidningen Proletären tidigare har avslöjat.

Persson: ”Bra att Ryssland tar ställning mot IS”

Men det är inte alla som är negativa till att Ryssland bombar islamisterna i regionen. När tidningen Expressen intervjuar den förre socialdemokratiska statsministern Göran Persson förklarar han varför han är positiv till den pågående insatsen.

– Jag tycker att det är bra att Ryssland tar ställning mot IS så tydligt som man gör. Vi ska veta att skulle IS fortsätta att expandera, ett av de länder som skulle utsättas för de här attackerna i sin södra flank är just Ryssland. Vi har Turkiet som kan komma att destabiliseras. Det är en farlig geopolitisk situation, säger Göran Persson till Expressen.

Vidare tycker han att fler länder borde samarbeta med Ryssland i kampen mot islamismen och han anar att det också kan bli verklighet i framtiden.

– Rysslands engagemang är fullständigt naturligt. Det vore kanske rimligt att Ryssland, USA och Europa gjorde gemensam sak i Syrien. Jag kan nästan när jag lyssnar ordentligt spåra en sådan utveckling. Inte minst om man lyssnar noga på vad den amerikanska statsledningen säger.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag