Göran Perssons högra hand: Därför kommer S förlora valet

Foto: Pressbild Nordstjernan / Fanni Uusitalo | valtioneuvoston kanslia (CC BY 2.0)
  • Tisdag 16 aug 2022 2022-08-16
E-post

De senaste opinionsundersökningarna tyder på att valet i höst kommer att bli en riktig rysare då ställningen mellan blocken är oerhört jämn. Göran Perssons tidigare planeringschef och den mångårige S-veteranen Stefan Stern, 52, har emellertid sitt tips klart för sig.
– Jag tror att alla faktorer sammantaget netto kokar ner till regeringsskifte, säger han till Aftonbladet.

– I modern tid har väljarna regelmässigt låtit svenska regeringar blir omvalda två perioder, men nästan aldrig en tredje. Efter det vill man inte längre ha mer av samma, utan förändring. Det har blivit lite av väljarnas tyngdlag. Det sitter lite i ryggmärgen hos dem, förklarar Stern.

Stern jobbar numera som kommunikationsansvarig på investmentbolaget Nordstjernan och senior rådgivare på Wallenberg Foundations.

Han har dock en lång karriär som toppnamn inom Socialdemokraterna bakom sig med flera högt uppsatta roller på sitt cv. Bland annat har han varit planeringschef under statsminister Göran Persson, statssekreterare till Mona Sahlin samt biträdande partisekreterare.

Under sin tid inom socialdemokratin har han varit med och vunnit fyra val samt förlorat tre. Han tror att de frågor som är i fokus inför kommande val gynnar oppositionen snarare än regeringen.

– Nu har Sverige haft en S-ledd regering i åtta år. Dessutom är det tydligt att de frågor och huvudkonflikter som dominerar, såsom lag och ordning, försvaret, migration, utanförskap och energi inte är regeringens hemmaplan.

Läs även: Blågult majoritet i Demoskop trots MP över spärren

Den tidigare partitoppen tror framför allt att det ökade antalet skjutningar kommer att bidra till en S-förlust.

– Detta är det samhällsproblem som oroar människor mest. Val handlar om just rädslor och drömmar inför framtiden. Att brott och straff dominerar har inte hänt sedan 1970-talet, säger Stern.

S-veteranen har tidigare skrivit en krönika för Timbro där han förutspår samma valresultat. Utöver skjutvapenvåldet pekar han även ut de ökade levnadskostnaderna som något som kan bidra till en blågul valvinst.

”Boräntorna stiger samtidigt som priserna på bland annat bränsle och livsmedel. De politiska problemen för regeringen förstärks av att stora delar av den minskade köpkraften beror på politiska beslut såsom höga skatter på el och bensin, på samma sätt som den nyligen införda bankskatten slår på boräntorna för hushållen utöver styrräntan”, skriver han i krönikan.

– Att förutspå framtiden är aldrig lätt, närapå omöjligt. Så man ska ta min krönika för vad den är. Men jag tror att alla faktorer sammantaget netto kokar ner till regeringsskifte, säger han till Aftonbladet.

Läs även: ”Socialdemokratiskt utsatta” – S urstarka i upploppsområden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag