Gordon Brown: ”Storbritannien blir Europas Nordkorea om vi lämnar EU”

Den förre brittiske premiärministern försöker skrämma väljarna med Nordkorea. Foto: Wikipedia
  • Måndag 9 mar 2015 2015-03-09
E-post 53

STORBRITANNIEN I en debattartikel i brittiska The Guardian skriver den före detta premiärministern Gordon Brown att Storbritannien riskerar att bli ett europeiskt Nordkorea om man inte stannar kvar i det kostsamma samarbetet som heter EU.

Om Storbritannien lämnar Europeiska Unionen kommer landet snart tvingas anta rollen som kontinentens Nordkorea. Så resonerar i varje fall den före detta brittiske premiärministern, Gordon Brown, i en debattartikel i The Guardian.

Fler och fler britter har uttryckligen tröttnat på EU och det libertarianska och EU-skeptiska partiet Ukip vinner ständigt ny mark. I valet den 7:e maj förväntas partiledaren Nigel Farage knipa en plats i parlamentet.

Gordon Brown menar dock att ett brittiskt utträde ur unionen skulle vara katastrof. Den före detta Labour-ledaren skriver att miljoner jobb står på spel när Storbritannien, som en icke-medlem, inte längre får sitta med vid förhandlingsborden.

– Britzerland eller de norska alternativen gör oss till subjekt för EU:s regler, utan att låta oss rösta om hur de ska utformas, skriver Gordon Brown.

Både Schweiz och Norge och hur de båda länderna hållit sig utanför EU diskuteras livligt i Storbritannien.

Det nordkoreanska alternativet

I debatten om den brittiska sortin från EU, kallad Brexit, har röster höjts som menar att ett Storbritannien utanför EU är ett Storbritannien inne i världen.

Gordon Brown är dock av en helt annan åsikt. Istället kallar han idén för det nordkoreanska alternativet, och skriver att det hela inte bara skulle leda till isolationism, utan även minskad internationell handel och färre investeringar i framtiden.

– Ett England som gläds åt isolationism är inte det England som jag känner och älskar, skriver han.

Slutsatsen ex-ministern drar är att Storbritannien måste fortsätta leda. Snart bör landet vara rikt igen och eftersom man tidigare i historien varit med om att forma världen, ska man självfallet fortsätta göra det. Annars blir man som Nordkorea.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag