Göteborgs-ordföranden om LUF Stockholms legaliseringsförslag: ”Incest och nekrofili är ideologiskt intressant”

Max Sjöberg om kritiken: "Omoget, överdrivet och reaktionärt - Det handar inte om ifall det här är äckligt eller inte" Foto: Pressbild/Luf.se
  • Måndag 22 feb 2016 2016-02-22
E-post 292

GÖTEBORG Under gårdagen berättade Nyheter Idag om hur Liberala Ungdomsförbundets (LUF) Stockholmsdistrikt arbetar för att det ska bli lagligt med sex mellan syskon över 15 år, samt att ha sex med döda kroppar. Nu kan Nyheter Idag avslöja att den nya liberala trenden kan komma att sprida sig i distrikten. – Det är intressant att diskussionerna förs, säger ordföranden i LUF Väst.

Reaktionerna i debatten och på sociala medier har inte låtit vänta på sig — många är upprörda över Stockholm-LUF:arnas förslag. Under dagen har vi pratat med Max Sjöberg, ordföranden i LUF Väst, för att höra om synen på frågan är samma bland göteborgsliberaler.

– Det här är en fråga med mycket liten praktisk betydelse, vi tror inte det är många människor i Stockholm som egentligen tycker att ”det här är positivt, och bör uppmuntras, vi vill se fler människor som har sex med lik” och såna saker.

Samtidigt menar han att det är en ”intressant principiell ideologisk fråga”.

– Ska man ha rätt att bestämma över sin kropp när man dör? Är det någonstans man ska ha den här debatten så är det väl i ett ungdomsförbund, menar Max Sjöberg.

LUF har fått ett stort medialt genomslag efter legaliseringsförslaget om incest och nekrofili, men LUF Väst har ingen egen åsikt i frågan. Max Sjöberg tycker att den diskussion som följt på förslaget haft en ton som varit ”omogen, överdriven och ganska reaktionär”.

– Det ballar ur väldigt fort, och blir väldigt personangreppigt. Jag tycker det är onödigt. Det finns ganska många goda argument mot nekrofili, då kan man väl säga dem — istället för att säga ”era jävla äckliga vidriga idioter”, eller sånt som inte är konstruktivt.

Kan du ha förståelse för att förslaget väckt sådana reaktioner och att det finns en laddning i de här frågorna?

– Ja, det förstår jag verkligen – ryggmärgsreflexen när någon säger att ”jag tycker att man ska få ha sex med sin bror” eller med en avliden person är ju usch vad äckligt, det kan jag inte tänka mig. Det kan jag verkligen förstå att många tycker. Men det handar inte om ifall det här är äckligt eller inte — det finns väldigt många former av samlag som jag själv tycker är väldigt äckliga och inte vill prova, säger Max Sjöberg till Nyheter Idag.

Han menar att de negativa reaktionerna följer av att folk i allmänhet ”inte suttit och fört särskilt långa politisk-filosofiska resonemang kring ämnet”, och att ungdomsförbunden ofta överskattar hur mycket människor har tänkt kring olika saker.

– Man behöver inte ta det på särskilt stort allvar, utan ta det för vad det är.

Vad är det då?

– Ungdomar som provar olika ideologiska tankar och principer mot varandra för att se vad som håller.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag