Göteborgs universitets specialist på likabehandling – själv varnad för sextrakasserier på förra jobbet

Foto: Pressbild GU
  • Fredag 1 Dec 2017 2017-12-01
E-post 292

SVERIGE I samband med ett upprop mot sexuella trakasserier inom universitetsvärlden uttalade sig en person som var ansvarig för likabehandlingsfrågor vid Göteborgs universitet. Mannen hade dock själv blivit varnad av sin personalansvarsnämnden på sin tidigare arbetsplats, Migrationsverket, för just sexuella trakasserier.

I maj 2016 varnades en anställd vid Migrationsverket i Göteborg av personalansvarsnämnden efter att flera kvinnor uppgett att de blivit kränkta och utsatts för ovälkommen beröring. Anmälan togs på allvar och efter att personalansvarsnämnden utrett ärendet blev mannen omplacerad, men fick behålla jobbet.

– Personalansvarsnämnden har funnit att han har uppträtt olämpligt, och har därför fått en varning, sade Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket, till Göteborgsposten i maj 2016.

Den anställde lämnade sina sidoåtaganden, att utreda HBTQ-ärenden och att ansvara för introduktion av nyanlända på enheten. Efter omplaceringen stannade han bara några månader på Migrationsverket, och efter en tids sjukskrivning anställdes han vid Göteborgs universitet som personalspecialist och har arbetat med likabehandling och bland annat varit med om att hantera ärenden som rört sexuella trakasserier.

Den 24 november lanserades #Akademiupproret, en del av #metoo-kampanjen, med en text publicerad av Svenska Dagbladet (bakom betalvägg), en namninsamling som undertecknats av 2400 kvinnliga akademiker som krävde ett slut på sexuella trakasserier. Dagen därpå publicerades på Göteborgs hemsida en nyhetstext där rektor Eva Wiberg uttryckte sitt stöd för kampanjen och krävde ett stopp.

– Det är med förfäran jag tagit del av vittnesmålen i #Akademiuppropet. Så här ska det inte vara. Det måste ta stopp, säger rektor Eva Wiberg i artikeln.

I texten citeras även en ”personalspecialist inom likabehandling” som bland annat betonar ”vikten av att anmälningar eller indikationer om sexuella trakasserier verkligen utreds”.

– Detta är frågor som kan vara svåra att hantera. Men det är ett chefsansvar, säger NN.

Denne personalspecialist är samma person som på Migrationsverket blev varnad för sexuella trakasserier, vilket uppmärksammades av en av de kvinnor som utsatts av honom tidigare. I ett mejl till universitetsledningen påtalade hon vad mannen gjort sig skyldig till på sin förra arbetsplats.

– Jag blev illamående och mörkrädd när jag läste artikeln. Att han har mage att yttra sig om något som han själv utsatt andra för. Jag undrar hur han ens fick sitt nuvarande jobb på universitetet och vem som ställde upp som referens? Jag vill inte att andra ska behöva utsättas för det som vi utsattes för av den här mannen, sade hon till Göteborgs universitets studenttidning Spionen som först uppmärksammade saken.

Den utpekade mannen har även tidigare uttalat sig om sexuella trakasserier i egenskap av personalspecialist, exempelvis i fackförbundet ST:s tidning Publikt.

Anna Lindholm, chef för personalenheten vid Göteborgs universitet, berättade för Spionen att mannens bakgrund inte var känd då han anställdes, och att han efter att universitetsledningen uppmärksammats om saken inte längre ägnar sig åt sina tidigare arbetsuppgifter.

Efter att historien sett dagens ljus valde Göteborgs universitet att redigera artikeln om #akademiupproret. Den 29 november plockades alla förekomster av den utpekade mannens namn bort från texten utan att någon förklaring angavs på hemsidan. Istället för att hänvisa till den utpekade mannen hänvisades nu istället bara till ”personalenheten”.

Då Nyheter Idag på torsdagen når den pressansvariga för universitetsledningen, Ann-Charlotte Schützer, får vi svaret att personalchefen Anna Lindholm skall kontakta oss nästa dag. Detta sker inte. När vi till slut når henne förklarar hon att det beslutats att alla frågor skall hänvisas till rektor Eva Wiberg. Eva Wiberg befinner sig dock på tjänsteresa i utlandet och kan inte nås för en kommentar.

Nyheter Idag har sökt den utpekade mannen, men efter att vi presenterat oss och vårt ärende i telefon blir det tyst och han lägger på luren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag