GP-ledare till attack mot tidskriften Expo: ”En fullfjädrad politisk aktör”

Det finns något rött bakom Expo, menar Boström. I bild Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.
  • Tisdag 26 jul 2016 2016-07-26
E-post 260

SVERIGE Den antirasistiska stiftelsen Expo, som ger ut en tidskrift med samma namn, har gått från att vara en oberoende granskare till att bli en sorts politisk aktör. Det menar Göteborgspostens ledarskribent Håkan Boström som inte skräder orden.

”Den opinionsbildning tidskriften ägnar sig åt har väldigt lite att göra med ett akademiskt eller journalistiskt förhållningssätt”, skriver Håkan Boström i sin ledare på GP. Han tar upp flera exempel där han menar att Expo, istället för att vara sakliga och allsidiga, istället bedriver någon sorts politisk aktivism.

Kritiken är på inget sätt ny. Högertidningar som Fria Tider har länge betecknat Expo som ”vänsterextrema” och i kommentarsfälten på Avpixlat och på forumet Flashback har tongångarna länge varit likadana. Nu tecknar Boström en bild av Expo som inte ligger långt ifrån.

”Expo har snart åsikter att fylla ett helt partiprogram”, skriver han samtidigt som han jämför tidskriften med vänstersajter som ETC och bloggar som Politism.

Ledarartikeln har fått stor spridning i sociala medier och flera debattörer instämmer i kritiken. Men det finns även de som inte alls delar den bild som Boström ger av tidskriften. Den socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld är inte road över kritiken mot Expo och konstaterar på Twitter att ”man väljer vem man vill angripa”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag