Gränspolisen har tappat kontrollen över asylkaoset

Kollage/Foto: Per Gudmundson
  • Fredag 16 okt 2015 2015-10-16
E-post 438

INRIKES Gränspolisen har tappat kontrollen över de inre utlänningskontrollerna. Det skriver Svenska Dagbladets journalist Per Gudmundson i två ledarartiklar som publicerades under torsdagen.

Svenska Dagbladet har tagit del av interna dokument från polismyndigheten. Det handlar om ett drygt trettiotal promemorior och lägesbilder märkta ”Ej för spridning utanför Polismyndigheten” och som målar upp en kaotisk bild av situationen vid den svenska gränsen.

I mitten av förra månaden klassades asylkaoset som en ”särskild händelse” av polismyndigheten, bara några få dagar senare tappar myndigheten kontrollen över situationen i Stockholm. Därefter förlorar polisen under oktober månad successivt även kontrollen över situationen i region Väst och Syd.

Enligt polisen finns det flera flaskhalsar i hanteringen av illegala migranter som ska omhändertas för utvisning. En av dem är att polisen har begränsat med personal och resurser för att omhänderta dem som ska utvisas. En annan flaskhals är att Migrationsverkets förvar ofta är fulla, vilket gör att omhändertagna migranter måste försättas på fri fot igen.

Så sent som i onsdagens partiledardebatt i riksdagen hävdade statsminister Stefan Löfven att polisen har kontroll på läget, men de interna dokumenten visar tydligt att det inte stämmer. I själva verket råder kaos inom myndigheten och ingen har någon som helst kontroll på vad det är för människor som reser in i Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag