Gräsrötterna rasar mot Kinberg Batra – Ger massivt stöd till Bali: ”Är verkligen illa”

Batras nya linje där hon lutar mot MP och petar Hanif Bali är allt annat än populär. Foto: Nyheter Idag samt faksimil Twitter
  • Tisdag 24 maj 2016 2016-05-24
E-post

STOCKHOLM Dagens två chockbesked från Moderaterna och partiledaren Anna Kinberg Batra har fått partiet i gungning. Först kom beskedet att hon föredrar Miljöpartiet framför Sverigedemokraterna, sen stod det klart att Hanif Bali petas från arbetsmarknadsutskottet och ej heller har förtroende att hantera integrationsfrågor.

Det knorrar rejält bland borgerliga gräsrötter efter att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra under tisdagen släppte chockbeskedet att hon föredrar Miljöpartiet framför Sverigedemokraterna. Senare under dagen stod det klart att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) inte längre har förtroende av partiets riksdagsgrupp att sitta i arbetsmarknadsutskottet eller att hantera integrationsfrågor.

”Moderaterna har svikit väljarna ordentligt”

Beskeden har skapat ett raseri i sociala medier och bland borgerliga gräsrötter. Nyheter Idag har talat med Jens Kittel, som bland annat kommenterat politik på ledarsidorna.se och som beskriver sig som en tidigare traditionell M-väljare. Kittel är tydligt med att han är allt annat än imponerad och han menar att dagens besked kommer få allt fler väljare att lämna partiet – även han själv är inne på den linjen.

– Moderaterna har fram tills för några år sedan alltid varit det självklara valet för mig sen tonåren och tiden i MUF. Old School M var ju ett parti som bland annat stod för starkt försvar och ansvarsfull invandringspolitik, idag tror jag de flesta normalbegåvade människor inser att Moderaterna har svikit väljarna ordentligt i båda dessa frågor, säger han till Nyheter Idag.

Linjen som Kinberg Batra gör gällande, där hon föredrar Miljöpartiet framför Sverigedemokraterna, har kommit att bli ett rött skynke för många alliansväljare. Kittel är inget undantag och han skräder inte orden när han kommenterar Moderaternas flirt vänsterut.

– Besvikelsen är total men jag kan inte påstå att jag är förvånad. Vi måste komma ihåg att AKB är handplockad av Reinfeldt i syfte att föra hans politik vidare, i detta ligger också att förvalta hans egoistiska hat mot Åkesson. Moderatvänner säger ofta till mig att ”nu är vi på gång”, eller ”nu är vi tillbaks”.

– Jag brukar svara att vi får nog vänta med champagnen tills vi ser lite action. Detta utspel från AKB visar inte bara på extremt väljarförakt och synnerligen dåligt omdöme utan är också mycket skadligt för Sverige, MP är trots allt landets mest inkompetenta parti och dessutom hemvist för ett antal islamister.

Hur tycker du att Moderaterna ska agera för att få ett brett stöd i frågan om framtida regeringsunderlag?

– Det finns bara ett rimligt svar: M ska omgående fälla regeringen med stöd av SD. Vad som händer om M fortsätter sin svårartade vänstersväng som pågått ett par år är att SD blir det nya ”mitten” vilket inte är något problem i sig men det öppnar upp ett gediget utrymme till höger om SD och större delen av de krafter som just nu spelar i det utrymmet är inget vi vill se växa.

Även i sociala medier är besvikelsen enorm, inte minst då Hanif Bali blivit petad från arbetsmarknadsutskottet. Formellt menar han i en statusuppdatering att anledningen beror på att han gick emot partilinjen och röstade för att Islamiska statens folkmord i mellanöstern också ska erkännas som ett folkmord av riksdagen – något Moderaterna som parti ställde sig emot.

Men Bali är samtidigt en av de profiler som arbetat hårdast med att ge upp den tidigare linjen där Moderaterna, genom Alliansen, samarbetat med Miljöpartiet i tunga frågor – inte minst om migration. Beskedet om att peta Bali från arbetsmarknadsutskottet kan ses som ytterligare en markering från Moderaternas partiledning om hur de vill att partiet ska utvecklas i framtiden.

”Har länge varit på väg ifrån M men Hanif har varit det som hållit mig kvar”

I sociala medier är besvikelsen enorm över beskedet om att Hanif Bali petas. Många uttrycker stöd för politikern som kommit att bli allt mer populär bland borgerliga gräsrötter.

Samtidigt som gräsrötterna försöker förstå vad det är som händer i partiet krishanterar partiets kommunikationsstrateg Per Nilsson. Han uppger att Bali istället fått ett nytt uppdrag i riksdagen och att han fortfarande sitter i partistyrelsen. Det nya uppdraget ska enligt Nilsson vara i näringsutskottet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag