Gräsrötterna sågar Kinberg Batras utspel om invandring: ”Tror inte hon ändrat ideologisk ståndpunkt”

Gräsrötter och väljare är inte lika övertygade. Foto: Nyheter Idag samt faksimil Facebook
  • Tisdag 22 Nov 2016 2016-11-22
E-post 1303

STOCKHOLM Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att hon har ändrat ståndpunkt i migrationsfrågor. Hon säger även att det är fel att människor, som länge diskuterat de här frågorna, har stämplats som rasister. Men utspelet verkar inte gå hem hos gräsrötterna. – Jag tror inte hon ändrat ideologisk ståndpunkt, säger den före detta moderatväljaren Jens Kittel till Nyheter Idag.

Nyligen publicerade Aftonbladet en debattartikel från Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra där hon förklarar att hon ändrat uppfattning i frågan om invandring. I en uppföljande intervju med samma tidning förklarar hon förståelse för de människor som sedan länge argumenterat emot Moderaternas tidigare hållning om en betydligt mer liberal invandringspolitik.

– Den som för några år sedan sa att Sveriges migrationspolitik är ohållbar kunde mötas av misstänksamhet eller till och med bli kallad rasist, säger hon till Aftonbladet.

Samma sak tog hon upp i debattartikeln där hon skrev att ”samtidigt finns det människor som på seriös grund har varnat för en ohållbar situation, men som inte har blivit lyssnade till, ibland rent av motarbetade eller utfrysta. Jag förstår att de känner ilska eller besvikelse”.

Gräsrötter på Moderaternas Facebooksida: ”Omvändelse under galgen har aldrig varit övertygande”

Under tisdagen publicerar Moderaterna en bild på sin Facebooksida med ett citat från Kinberg Batra där hon spänner blicken i kameran. ”Jag har omprövat Moderaternas migrationspolitik, med skärpt kontroll över Sveriges gränser, tillfälliga uppehållstillstånd och tydligare krav på egen försörjning. Jag har också drivit på så att dessa förslag har blivit verklighet”, står att läsa i bilden.

Men i kommentarsfältet är inte gräsrötterna lika övertygade som partiets tillfälliga kommunikationsavdelning.

”Påminner mig om en mask på en krok. Dags att be SD och alla deras sympatisörer om ursäkt för att sedan skrida till verket och ställa saker och ting till rätta. En gång var ni ett pålitligt parti som förde en borgerlig politik, återgå till era rötter eller förtvina”, skriver en Facebookanvändare.

”Tyvärr Batra! Du är för sent ute! Har redan bytt från M till SD. Bytt är bytt, kommer aldrig tillbaka”, skriver en annan.

”Omvändelse under galgen har aldrig varit övertygande! Inte nu heller”, skriver ytterligare en person. Och en annan poängterar att det är ”alltid trevligt när Batra tar och anammar ett annat parti som hon starkt tagit avstånd ifrån tidigare”.

Alla kommentarer är inte negativa. Några tycker det är bra att Moderaterna i vart fall är mer tydliga, men överlag vill flera gräsrötter i kommentarsfältet att Batra också lägger handling bakom orden. En av de vanligare önskemålen är att regeringen ska fällas tillsammans med SD.

Före detta M-väljaren Jens Kittel: ”Det är en sak att säga någonting…”

En av de väljare som Anna Kinberg Batra med all sannolikhet försöker locka tillbaka är Jens Kittel i Stockholm. Han har tidigare röstat på Moderaterna och skriver emellanåt inlägg om politik på sajter som Iotakt och Ledarsidorna. Och Kittel är en av de gamla gräsrötterna som är mycket tveksam till den nya linjen från Kinberg Batra.

— Jag har sett ett antal utspel från hennes sida som saknar lite handlingskraft. Det är en sak att säga någonting, men Moderaterna har visat gång på gång att de inte står upp för sina gamla väljare.

Det är framför allt frågor som den hårt kritiserade decemberöverenskommelsen som kraftigt påverkat förtroendet för Moderaterna. Många gräsrötter upplever att så länge Socialdemokraterna sitter i regering gäller fortfarande andemeningen i överenskommelsen, inte minst då Moderaternas opposition till stor del består av tillkännagivanden, något som i praktiken tolkas som slag i luften.

– Vi ska inte glömma att hon var högst delaktig i att driva igenom decemberöverenskommelsen. Sen var hon ganska snabb att ta åt sig äran, trots att det kanske inte var hennes förtjänst att den bröts. Men i praktiken har decemberöverenskommelsen fortsatt i mina ögon iallafall, även den på pappret är bruten. Det har inte skett någon förändring i Alliansens klena opposition.

”Kommer få se fler sådana här utspel från Moderaterna”

Kursändringen i migrationsfrågor har pågått ett tag inom Moderaterna, men det har varit små steg och testballonger. Det var drygt två år sedan Fredrik Reinfeldt lanserade begreppet ”öppna era hjärtan” och att helt ändra linje i en ödesfråga som Migration låter sig inte ske över en natt. Men samtidigt pressas Moderaterna av att SD konstant växer, senast blev de största parti i novembermätningen från Nyheter Idag/Sentio.

– Jag tror att hon, ju närmare vi kommer valet 2018, kommer vi få se mer sådana här utspel från Moderaterna eftersom de fortfarande tappar väljare till Sverigedemokraterna. Jag tror inte hon ändrat sin ideologiska ståndpunkt, men nu måste hon ta tillbaka väljare om det här ska gå vägen för Alliansens del.

Vad ska Moderaterna göra för att få människor som dig att rösta på M igen?

– De ska fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna omgående och inte vänta till valet. Det skulle få tillbaka många väljare till Moderaterna.

Det finns inget annat Anna Kinberg Batra kan göra?

– Jag har svårt att se det i dagsläget om jag ska vara ärlig, säger Kittel med en suck.

Nyheter Idag har sökt Anna Kinberg Batra via presschef Linda Norberg, både över telefon och via mejl. Vi har inte fått något svar på vår intervjuförfrågan.

Är Moderaterna ärliga i sin omsvängning?
3257 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag