Grattis, du betalar för att bli rånad

Foto: Google Maps
  • Torsdag 26 Nov 2020 2020-11-26
E-post 143

Europeiska banker har i åratal plundrat skattemyndigheter på hundratals miljarder med så kallade cum-ex-affärer. En utredning visar att Sverige är ett av de länder som drabbats värst av vad som kallats Europas största skattesvindel. Men trots det slipper de ansvariga i Sverige undan billigt, skriver Robert Mathiasson.

Det historiska minnet är kort. Idag är det få som minns den så kallade cum-ex-skandalen som briserade för två år sedan. Avslöjandet om hur ”kritstrecksrandiga organiserade brottslingar” stulit hundratals miljarder från europeiska skattemyndigheter. Det har kallats det största svindleriet av skatt i Europas historia och bland deltagarna i denna organiserade brottslighet fanns svenska wallenbergarnas bank SEB.

Upplägget kallas cum-ex och går ut på att låna ut aktier kring datumet för bolagens aktieutdelning till ägarna, på så sätt har man lurat myndigheter att tro att skatt har betalats på utdelningen. Eftersom personerna i fråga ska betala skatt i sina hemländer, men fått det att framstå som om de betalat skatt i främmande land, ska skattemyndigheten återbetala skatten. Detta har följdriktigt gjorts, men alltså till personer och bolag som aldrig ägt aktierna – utan bara lånat dem – och därmed aldrig har betalat någon skatt.

På detta sätt har bankerna kopplat pipelines direkt till de olika ländernas skattemyndigheter och år efter år pumpat ut miljarder av skattebetalarnas pengar. Snillrikt är bara förnamnet.

Och inte nog med att det är dina och mina skattepengar som stjäls, det är även du och jag som har betalat utbildningen åt de snillrika tjuvarna. För bankerna och dess staber av advokater, finansmän, datorvetare, redovisningsfirmor och matematiker har nämligen inte fått sin utbildning i gatans universitet eller byggt upp sina nätverk och sin status på ungdomsvårdsanstalter. De har fått sin utbildning på skattefinansierade handelshögskolor och universitet.

Den samhällsinvestering som gjorts i dessa människors kunskap hade kunnat gå till att hitta botemedel mot cancer eller aids, omvandla öknar till odlingsbar mark, hitta effektiva sätt att omvandla saltvatten till sötvatten, tänka ut ett pensionssystem som inte massproducerar fattigpensionärer eller omvandla den kontinent av plast som flyter runt på haven till något nyttigt för människa och miljö.

Nu slösas de individuella kunskaperna och den samhälleliga investering som ligger bakom dessa till att göda ett offentligt finansierat brottssyndikat.

Cum-ex-skandalen avslöjades 2018. Året efter, alltså i fjol, kom en utredning från Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), som tillsattes på uppdrag av Europaparlamentet som ett resultat av avslöjandena. Föga förvånande visade utredningen att skattesvindeln fortsätter. Utredningen visade även att Sverige är ett av de länder som plundras mest.

Trots omfattningen på detta rån av skattepengar – enligt Dagens Industri Europas största skattesvindel – har avslöjandet blåst bort som höstlöven utanför fönstret, saken är glömd och ingen här i Sverige har dömts för något brott.

Säga vad man vill om den svenska flatheten, den verkar uppenbart gälla stortjuvande banker lika mycket som gaturånande gangsters.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag