Gravid kvinna ringde sjukhuset sex gånger – Förvägrades hjälp och barnet dog

Nya Karolinska Sjukhuset. Foto: Holger Ellgard / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
  • Tisdag 31 okt 2017 2017-10-31
E-post 768

STOCKHOLM En höggravid kvinna hade oregelbundna värkar och ringde Karolinska sjukhuset sex gånger innan hon fick hjälp. När hon kom in till sjukhuset hade barnet dött. Det kan inte uteslutas att barnet hade överlevt om kvinnan fått hjälp tidigare, enligt lex Maria-anmälan. 

En höggravid kvinna hade oregelbundna värkar och ringde till BB på Karolinska Sjukhuset sex gånger innan hon till slut fick lov att komma in och få vård. Det uppger SVT Stockholm.

På sjukhuset upptäckte man att barnet dött, det framgår av lex-Maria anmälan.

Karolinska Universitetssjukhusets rutiner är att en kvinna som ringer åtminstone tre gånger till följd av smärtsamma sammandragningar ska få komma in och erhålla vård.

I det här specifika fallet ringde kvinnan sex gånger innan hon fick tillåtelse att komma till sjukhuset.

Det kan inte uteslutas att barnet hade kunnat räddats om rutinerna hade följts och kvinnan bara hade behövt be om hjälp tre gånger istället för sex.

– Av hänsyn till patientsekretessen är vi förhindrade att uttala oss om en enskild patient, säger chefläkare Torbjörn Söderström till Nyhetsbyrån Siren.

Det ska ha varit hög arbetsbelastning på Karolinska sjukhuset, som avböjer att kommentera ärendet ytterligare tills dess att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, avslutat ärendet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag